ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Τα Creative Commons αποκτούν τη δική τους Βιντεοθήκη

Ένα μεγάλο βήμα αναγνώρισης έγινε για τις άδειες Creative Commons παγκοσμίως. Το YouTube πρόσθεσε την άδεια CC BY (Creative Commons Αναφορά Δημιουργού) σαν επιλογή κατοχύρωσης για τους χρήστες του. Τώρα, όταν θέλει κάποιος να ανεβάσει ένα video στο YouTube, έχει την επιλογή είτε να το παρέχει με την default “Stadard YouTube Lisence” άδεια είτε με την CC BY. Επιπλέον οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να αλλάξουν την άδεια σε υπάρχοντα video.

Σε αρμονία με αυτήν την αλλαγή, το YouTube ξεκίνησε μια Creative Commons βιντεοθήκη που περιέχει 10.000 videos κατοχυρωμένα με την CC BY άδεια από οργανισμούς όπως το CC SPAN, το PublicResource.org, Voice of America και το Al Jazeera. Αυτή η βιντεοθήκη θα αποτελεί μια βάση δεδομένων. Οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση σε αυτό το περιεχόμενο το οποίο θα μπορούν να επιμελούνται και να χρησιμοποιούν με όποιο τρόπο θέλουν για δικά τους projects.

Παράλληλα το πρόγραμμα YouTube Video Editor πλέον διαθέτει μια CC ταμπέλα που επιτρέπει στους χρήστες να ψάξουν την βιντεοθήκη των Creative Commons και να επιλέξουν από εκεί τα video που θέλουν να χρησιμοποιήσουν και να αναδημιουργήσουν. Τα video αυτά θα δημιουργούνται στην ίδια πλατφόρμα. Αυτό που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι ότι όταν παράγεται ένα video που έχει προέλθει από τον συνδυασμό υλικού προστατευμένου από την CC BY αυτόματα θα αναφέρονται τα video που χρησιμοποιήθηκαν με link από κάτω. Από την στιγμή λοιπόν που η CC BY δίνεται ως επιλογή αδειοδότησης, η βιντεοθήκη των Creative Commons θα μεγαλώνει όσο περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν την εν λόγω άδεια.

Η συγκεκριμένη συνεργασία είναι ίσως ιστορικής σημασίας όσον αφορά την πορεία κα την εξέλιξη των Creative Commons αλλά και της Πνευματικής Ιδιοκτησίας γενικά. Όσοι περισσότεροι χρήστες ανεβάζουν video με την CC BY τόσο πιο εύκολη θα είναι η δημιουργία mash up video που πλέον δεν θα καταπατούν κανένα δικαίωμα. Έτσι τα Creative Commons θα αποκτήσουν τη δική τους Βιντεοθήκη σε ένα πολυμέσο που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια χρήστες.