ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Δήγμα Γραφής»: Το πρώτο ελληνικό συλλογικό ebook που διανέμεται ελεύθερα

Το πρώτο συλλογικό ebook που διανέμεται δωρεάν στην Ελλάδα είναι γεγονός . Το «Δήγμα Γραφής – Μια ντουζίνα και τρία διηγήματα» είναι μια εξαιρετική ομαδική προσπάθεια για την δημιουργία του πρώτου ψηφιακού ανθολογίου με ελεύθερη διανομή που περιέχει διηγήματα από 15 νέους συγγραφείς που δραστηριοποιούνται κυρίως στο Διαδίκτυο. Οι Άκης Βαΐου, Σοφία Γκιούσου, Σοφία Δευτερίγου, Κατερίνα Θεριουδάκη, Θοδωρής Κούτρης, Ελένη Κοφτερού, Στέφανος Λίβος, Βασίλης Πουλημενάκος, Μαρία Ρογδάκη, Ελ Ρόι, Ελένη Σεμερτζίδου, Παναγιώτης Σιμιτσής, Νικόλας Σμυρνάκης, Γιάννης Φαρσάρης, Μιχάλης Χαραλαμπάκης λοιπόν ενώνουν τις ιστορίες τους σε μια ψηφιακή έκδοση και μας προσφέρουν ένα ανοιχτό βιβλίο για τις καλοκαιρινές μας διακοπές.

Το «Δήγμα Γραφής διατίθεται δωρεάν για κατέβασμα από τον τόπο «OpenBook – Ανοιχτή Λογοτεχνία» (www.openbook.gr) και η διανομή του γίνεται με άδεια Creative Commons (Αναφορά προέλευσης – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή).  Το βιβλίο διατίθεται σε 4 μορφές αρχείων (pdf, epub, mobi, odt) και φυσικά μπορεί να διαβαστεί σε υπολογιστή, συσκευή ηλεκτρονικής ανάγνωσης και tablet ή κινητό τηλέφωνο.

Το “Δήγμα Γραφής” έρχεται λοιπόν να συμπληρώσει μια αξιοσημείωτη λίστα ηλεκτρονικών βιβλίων στα ελληνικά. Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι υπάρχουν πάρα πολλοί έλληνες συγγραφείς, νέοι αλλά και πιο παλιοί που πλέον δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο. Το OpenBook.gr προσφέρει την δυνατότητα να ανακαλύψει κανείς αυτά τα ανοιχτά βιβλία. Ο εν λόγω τόπος είναι ένα website με μια συλλογή από links που συνδέουν τον χρήστη με πηγές που διαθέτουν ebooks στα ελληνικά, με blogs των ίδιων των συγγραφέων από τα οποία μπορεί να κατεβάσει κανείς το αντίστοιχο βιβλίο δωρεάν, με links που μπορεί να υπάρχει μόνο ένα βιβλίο αλλά και με εκδοτικούς οίκους που ασχολούνται με την ηλεκτρονική έκδοση (Εκδόσεις Καστανιώτη, Εκδόσεις Κέδρος, eBooks4Greeks.gr κ.α.).

Τα βιβλία συνήθως είναι σε μορφή PDF και δίνεται η επιλογή, αυτά που είναι σελίδες στο διαδίκτυο να τα μετατρέψετε σε ePUB ή mobipoket με το δωρεάν πρόγραμμα Calibre. Η κατηγοριοποίηση στο OpenBook.gr γίνεται αλφαβητικά και ανάλογα το συγγραφέα.  Το OpenBook.gr λοιπόν παρέχει ένα ανοιχτό παράθυρο στα ελληνικά ανοιχτά βιβλία μιας και προσφέρει την κατηγοριοποίηση αυτή που χρειάζεται κάποιος για να ανακαλύψει εύκολα τους νέους συγγραφείς ψηφιακών βιβλίων.