ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ο Δημόσιος Τομέας με ένα κλικ!

O Δημόσιος Τομέας με ένα κλικ!

Ένας νέος και εξαιρετικά ενδιαφέρων ιστότοπος ξεκίνησε πρόσφατα. Το The Public Domain Review (publicdomainreview.org) είναι μια συλλογική προσπάθεια παρουσίασης έργων που έχουν «πέσει» στον Δημόσιο Τομέα. Με τον όρο Δημόσιο Τομέα αναφερόμαστε σε έργα που έχουν λήξει τα πνευματικά τους δικαιώματα ή που δεν είχαν ποτέ και ανήκουν πλέον στο κοινό.

Το The Public Domain Review παρουσιάζει σε εβδομαδιαία βάση ενδιαφέροντα ή περίεργα έργα όπως ταινίες, φωτογραφίες, κείμενα και οπτικοακουστικό υλικό. Αυτά τα έργα ακολουθούνται από τον ειδικό σχολιασμό ακαδημαϊκών, συγγραφέων και καλλιτεχνών ο οποίος περιλαμβάνει πληροφορίες για το πότε δημιουργήθηκαν, την ιστορία τους,σχολιασμούς και κριτικές. Ήδη πολλά άρθρα έχουν καταχωρηθεί και παράλληλα το website είναι ανοιχτό σε προτάσεις και περισσότερα κείμενα.

Στόχος του The Public Domain Review είναι να γίνει παράθυρο στον μεγάλο και θαυμάσιο κόσμο των έργων που ανήκουν στον Δημόσιο Τομέα. Ο χρήστης θα έχει την δυνατότητα μέσω μιας εύκολης πλοήγησης να ανακαλύψει πληροφορίες και παραπάνω υλικό για έργα που ήδη γνωρίζει πολύ καλά όπως τα έργα του Σαίξπηρ και του Μπετόβεν. Παράλληλα, του δίνεται η δυνατότητα να έρθει σε επαφή με σπάνιο και ασυνήθιστο υλικό που δεν γνώριζε ως τώρα.

Επιπρόσθετα, το Review θα δώσει βήμα σε υλικό του Δημοσίου Τομέα από τα Wikipedia Commons, The Internet Archive και Flickr’s The Commons. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι παρ’ όλο που το υλικό καθ’αυτό ανήκει στο Δημόσιο Τομέα, οι κριτικές, τα σχόλια και οι πληροφορίες για το κάθε έργο εκδίδονται υπό την άδεια Creative Commons – Αναφορά Δημιουργού. Αυτή η εξαιρετική προσπάθεια έγινε πραγματικότητα χάρη στους επιμελητές του website, τον Adam Green και τον Jonathan Gray.

Ακολουθώντας λοιπόν τη διεύθυνση publicdomainreview.org μπορεί να ανακαλύψει κανείς τα έργα που ανήκουν στην ανθρωπότητα και να μάθει τα πάντα για αυτά. Επιπλέον, το The Public Domain Review υπάρχει και στο Twitter για συνεχείς ενημερώσεις και νέα.