ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Επιβολή άδειας Creative Commons – Αναφορά Δημιουργού στην Γερμανία

Η άδεια Creative Commons Attribution – ShareAlike 3.0 (BY-SA) επιβλήθηκε από δικαστική εντολή στην Γερμανία. Η είδηση έρχεται από τον Till Jaeger από το Ινστιτούτο ifrOSS (Institut für Rechtsfragen der Freien und Open Source Software), όπου μπορεί κανείς να βρει το επίσημο κείμενο της απόφασης σε μορφή PDF.

Η φωτογραφία που βλέπετε χρησιμοποιήθηκε χωρίς αναφορά στον φωτογράφο και χωρίς αναφορά στην άδεια με την οποία είχε κυκλοφορήσει παρ’όλο που είχε κατοχυρωθεί από την δημιουργό της βάσει αυτών των απαιτήσεων. Η σημασία της απόφασης αυτής είναι εξαιρετικά σημαντική για τις άδειες Creative Commons καθώς υπήρξε καταπάτηση των κύριων δικαιωμάτων που προκύπτουν από αυτές, η αναφορά και η παρόμοια χρήση.

Η φωτογραφία ανήκε στην Nina Gerlach, υπέρμαχο των Creative Commons και ενεργή συντάκτη της Γερμανικής Wikipedia και άλλων Wikimedia Projects. Την υπόθεση ανέλαβε ο Till Jaeger, συνεργάτης στην νομική εταιρία JBB και γνωστός ειδήμων σε θέματα ανοιχτών αδειών. Η φωτογράφος δήλωσε: “στόχος μου είναι να υπoστηρίξω το κίνημα των ανοιχτών αδειών που προσφέρουν την δυνατότητα σε όποιον θέλει να χρησιμοποιεί το εκάστοτε έργο αλλά είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν συγκεκριμένους κανόνες όπως είναι η αναφορά η αναφορά στο δημιουργό στην συγκεκριμένη περίπτωση. Επιπλέον, η δημιουργός δήλωσε ότι θα δωρίσει οποιοδήποτε χρηματικό ποσό προκύψει από την υπόθεση.

Εδώ στα Creative Commons χαιρόμαστε καθώς ελάχιστοι από τους εκατομμύρια χρήστες μας καταλήγουν σε δικαστικές διαμάχες και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων αδειών αφού δίνεται η δυνατότητα να αποφεύγονται τα υπέρογκα δικαστικά κόστη. Παρ’ όλα αυτά, είναι ενθαρρυντικό το ότι ακόμα και αν καταλήξει κάποια υπόθεση στα δικαστήρια πλέον οι άδειες Creative Commons και οι κανόνες τους χαίρουν την νόμιμη και επιβαλλόμενη αναγνώριση για την όποια προσπαθούν εδώ και πολλά χρόνια