ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Το Al Jazeera και τα Creative Commons αλλάζουν τον κόσμο της ειδησεογραφίας!

To Al Jazeera είναι το πρώτο ειδησεογραφικό πρακτορείο στο κόσμο που διαθέτει το υλικό του με άδειες Creative Commons 3.0 – Αναφορά Δημιουργού. Το Al Jazeera Creative Common Repository φιλοξενεί επιλεγμένο υλικό από video που έχουν βγει στον αέρα και είναι διαθέσιμα για “κατέβασμα” δωρεάν, για επαναχρησιμοποίηση, και αναμετάδοση από χρήστες και άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία σε όλο τον κόσμο με απλή αναφορά στο Al Jazeera.

Το λεγόμενο «Video news footage» είναι σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης δημοσιογραφίας. Καθώς το υλικό διατίθεται υπό τις άδειες Creative Commons επιτρέπεται στους επαγγελματίες και μη, χρήστες να το αναμεταδίδουν, να το επεξεργάζονται, να δημιουργούν υπότιτλους και γενικά να το χρησιμοποιούν ώστε να συνεισφέρουν με τον καλύτερο τρόπο στην σωστή και έγκυρη αναμετάδοση των γεγονότων σε όλο τον κόσμο.

Όλα αυτά γίνονται δυνατά χάρη στην ευελιξία που προσφέρει το σύστημα αδειοδότησης Creative Commons.  Στόχος του Al Jazeera, ενός από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα ειδησεογραφικά πρακτορεία του κόσμου, είναι να κάνει διαθέσιμο στο ευρύτερο κοινό μια εμπεριστατωμένη κάλυψη των γεγονότων ανά την υφήλιο.

Το Al Jazeera, πρωτοπόρος στο χώρο της ειδησιογραφίας και των media, αναζητά πάντα τρόπους ώστε το αρχείο του να είναι προσβάσιμο από όσο το δυνατό μεγαλύτερο κοινό και η δράση «Al Jazeera’s Creative Commons Repository» είναι άλλο ένα σημαντικό βήμα προς  αυτό το σκοπό. Με αυτή τη κίνηση, το Al Jazeera αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ραγδαίες εξελίξεις που έχουν προκύψει από την διάδοση της χρήσης του Διαδικτύου, την μαζική παραγωγή περιεχομένου και τις αλλαγές στο παγκόσμιο σύστημα Πνευματικής ιδιοκτησίας.

Comments are closed.