ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

ccMixter.org – Κάτι νέο στο χώρο της μουσικής και του μιξαρίσματος

Το ccMixter.org είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον website που προωθεί και υποστηρίζει την ανοιχτή κουλτούρα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια κοινότητα μουσικών που δημιουργούν κυρίως remix και ένα website στο οποίο μπορεί να βρει κανείς έργα και μιξαρισμένα κομμάτια τα οποία διατίθενται όλα υπό τις άδειες Creative Commons.

Καθώς επισκέπτεται κάποιος το ccMixter.org μπορεί να βρει μια τεράστια βάση δεδομένων από δείγματα, remixes και ολόκληρα μουσικά κομμάτια από δημιουργούς από όλο το κόσμο κατοχυρωμένα με Creative Commons άδειες. Ο χρήστης μπορεί να ακούσει online, να επαναχρησιμοποιήσει τα κομμάτια που θέλει, να δημιουργήσει mash ups και δικά του remixes. Η διαδραστική και εύκολη στη χρήση φύση του ccMixter.org δίνει πρωτόγνωρες δυνατότητες στον χρήστη που ασχολείται με τα μιξαρίσματα και ενδιαφέρεται για καινούρια είδη μουσικής.

Το χαρακτηριστικό του ccMixter.org που το καθιστά ξεχωριστό είναι το γεγονός ότι όλο το περιεχόμενο που ανεβαίνει και κατεβαίνει από το website διατίθεται με άδειες Creative Commons. Το website ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2004 και από τότε περιέχει 10,000 samples από μια μεγάλη γκάμα καλλιτεχνών ανάμεσα τους μεγάλα ονόματα όπως οι Beastie Boys, o David Byrne και ο Dj Vadim.

To ccMixter είναι μια ακόμα εξαιρετική ιδέα της Creative Commons κοινότητας που διευκολύνει και ενισχύει την δουλειά των καλλιτεχνών, ειδικά των Djs δίνοντας τους την δυνατότητα να δημιουργήσουν στο χώρο των remixes και των mash ups χωρίς νομικά προβλήματα. Είναι ένα website που θα προωθήσει τις ανεξάρτητες παραγωγές και την ανοιχτή κουλτούρα.

Creative Commons και Πολιτισμός

Έτσι το ccMixter δεν θα μπορούσε να λείπει από τα πάνελ και τις εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής Creative Commons 2011, στην Πολωνία. Πέρα από το εξαιρετικό πάρτι που οργανώθηκε από δημιουργούς που χρησιμοποιούν CCMixter, πολλές συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε θέματα γενικά κουλτούρας, πολιτισμού και των λεγόμενων GLAM (Galleries, Libraries, Archives, and Museums) και τα Creative Commons.

Στο GLAM πάνελ, ο εκπρόσωπος των CC-Asia, Chiaki, έκανε μια εξαιρετική παρουσίαση με έργα από την Ιαπωνία για την οποία όπως ο ίδιος δήλωσε, «οι επισκέπτες ενθαρρύνθηκαν να πάρουν φωτογραφίες μέσα από μουσεία και να τις μοιράσουν υπό άδειες Creative Commons». Επίσης μίλησαν ο Paul Keller (CC Netherlands) and Brian Wesolowski (CC Qatar) για τα αντίστοιχα GLAM προγράμματα που τρέχουν στις χώρες τους και περιλαμβάνουν το «Wiki Loves Art Project» στην Ολλανδία και τις προσπάθειες που γίνονται στο Qatar για την χρήση CC αδειών στα Μουσεία Ισλαμικής Τέχνης και στο Εθνικό Μουσείο του Qatar.

Επίσης έργα παρουσίασαν ο Herkko Hietanen’s (CC Finland) σε  PowerPoint plugin και  η Dadae Choi ( CC Korea) που επικεντρώθηκαν σε ανάπτυξη μηχανών αναζήτησης CC-licensed έργων. Επιπλέον, μίλησαν η Jennifer Kang για την ανοιχτή κουλτούρα στην Κορέα, ο Claudio Ruiz’s (CC Chile) με θέμα  «Derechos Digitales’ work to open academic journals in Latin America» και ο Bilal Randeree’s για την χρήση των Creative Commons στο Al Jazeera.