ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

“Εκτός” Internet η Wikipedia σε αντίδραση για τα νομοσχέδια SOPA-PIPA!

PROTECT IP / SOPA Breaks The Internet from Fight for the Future on Vimeo.

Καθώς πλησιάζουν οι συζητήσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων για τον νόμο SOPA (Stop Online Piracy Act – Νόμος «Σταματήστε την πειρατεία στο Internet») και ταυτόχρονα στην Γερουσία για παρόμοιο νομοσχέδιο, το PIPA (Protect Intellectual Property Act (Νόμος «Προστατεύστε την πνευματική ιδιοκτησία») οι αντιδράσεις από τον κόσμο του Internet είναι πρωτοφανείς για τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Εκτός” Internetαποφάσισε να παραμείνει όλη την Τετάρτη η αγγλική Wikipedia μετά από εισήγηση του ιδρυτή της Τζίμι Γουέιλς σε διαμαρτυρία για το νομοσχέδιο SOPA το οποίο έχει επισύρει την οργή χιλιάδων χρηστών του Internet. Όπως εξήγησε ο Γουέιλς «πρόκειται για απόφαση της κοινότητας της Wikipedia» και θα αφορά την αγγλόφωνη έκδοση της εγκυκλοπαίδειας Σε παράλληλο μήνυμα του στο Twitter o Γουέιλς πρόσθεσε ότι με αυτήν την ενέργεια σε μία από τις πλέον πολυσύχναστες σελίδες στο Internet«χρειάζεται να στείλουμε στην Ουάσινγκτον ένα ΜΕΓΑΛΟ μήνυμα».

Την ίδια ημέρα, δηλαδή την Τετάρτη, προγραμματίζεται να σιγήσουν και άλλες δημοφιλείς ιστοσελίδες όπως το Reddit που θα σιωπήσει για 12 ώρες και το Cheezburger Network όπου φιλοξενούνται αρκετές δημοφιλείς σελίδες όπως το Failblog.

Παρόλο που υπέρ των συγκεκριμένων νόμων είχαν ταχτεί παραγωγοί περιεχομένου όπως μουσικά και κινηματογραφικά στούντιο λέγοντας ότι η πειρατεία των παραγωγών τους βλάπτει τα έσοδα τους η αντίδραση από εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο αλλά και από μεγαθήρια του Διαδικτύου όπως Facebook, Wikipedia, Youtube κτλ ήταν άμεση και χωρίς προηγούμενο.

Ακαδημαϊκοί και δικηγόροι συμφωνούν ότι ο νόμος είναι εξαιρετικά γενικόλογος και επικίνδυνος για το μέλλον του Internet και την διατήρηση της Ελευθερίας του Λόγου παγκοσμίως και όχι μόνο για την Αμερική καθώς το Διαδίκτυο δεν έχει σύνορα. Σύμφωνα με τον νόμο, όσοι έκριναν ότι διανέμεται υλικό που τους ανήκει, θα μπορούσαν ουσιαστικά να κλείσουν με δικαστική εντολή την ιστοσελίδα που το διανέμει μπλοκάροντας την μέσω του DNS, του συστήματος ονοματοδοσίας του Internet. Έτσι οι φυλλομετρητές δεν θα μπορούσαν να την βρουν πουθενά και θα ήταν αόρατη από όλο το Internet.

Οι φήμες έλεγαν ότι την Δευτέρα ο νόμος θα αποσυρόταν αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Ενώ ο Λευκός Οίκος μέχρι τώρα δεν είχε προβεί σε καμία ανακοίνωση πριν λίγη ώρα ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει τον SOPA.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο της προσπάθειας να καταπολεμήσουν την πειρατεία έχουν πολλές φορές προσπαθήσει να περάσουν αντίστοιχα νομοσχέδια και συχνά με επιτυχία. Οι τελευταίοι αυτοί όμως νόμοι αναμένεται να αντιμετωπίσουν την αντίδραση ολόκληρης της διαδικτυακής κοινότητας, καθώς κινδυνεύουν θεμελιώδεις αξίες. Παράλληλα, η γενιά του Internet, του διαμοιρασμού και της ανοιχτής κουλτούρας που αναδείχθηκε μέσω εργαλείων όπως το Youtube, η Wikipedia και οι διάφορες σελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης θα κινδυνεύσει να εξαφανιστεί.

Το κείμενο του νομοσχεδίου είναι διαθέσιμο εδώ.