ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα Υπουργική Απόφαση για την Φωτογράφιση Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων!

Δημιουργός: Original uploader was Templar52 at el.wikipedia - Wikimedia Commons

Νέα Υπουργική Απόφαση, με την οποία αναπροσαρμόζονται τα τέλη δημοσίευσης και αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού τους, συζητάνε το Τ.Α.Π.Α. και οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ, κατόπιν οδηγίας του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου. Αποτέλεσμα είναι ουσιαστικά η δυνατότητα του επισκέπτη να έχει την ελευθερία να βγάλει φωτογραφίες και βίντεο από τα μουσεία και τους χώρους που επισκέπτεται, χωρίς ανούσιες απαγορεύσεις και υπέρογκα τέλη.

Μέχρι τώρα, η φωτογράφιση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων ήταν παράλογα ακριβή έως και απαγορευτική. Αυτή η κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα η έκδοση βιβλίων, λευκωμάτων και άλλων εντύπων να είναι αδύνατη, εξαιτίας των ιδιαίτερα υψηλών τελών (Υπουργική Απόφαση 2005) επηρεάζοντας έτσι για χρόνια τις Ελληνικές Εκδόσεις. Παράλληλα, πρόβλημα αποτελούσε και για τους επισκέπτες που δεν είχαν το δικαίωμα καθώς επισκέπτονταν το χώρο να βγάλουν φωτογραφίες ή βίντεο και να τα δημοσιεύσουν στο blog τους ή να κάνουν κάποιο ερασιτεχνικό video για τους φίλους τους στο διαδίκτυο χωρίς να πληρώσουν υπερβολικά μεγάλα χρηματικά ποσά.

Με την νέα αυτή Υπουργική Απόφαση επιγραμματικά:
“η φωτογράφηση σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία χωρίς επαγγελματικό εξοπλισμό, πραγματοποιείται ατελώς.”(Άρθρο 1)
“Η κινηματογράφηση σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μνημεία, εκθεσιακούς χώρους μουσείων και συλλογές, με φορητή ερασιτεχνική μηχανή, συμβατική ή ψηφιακή, πραγματοποιείται ατελώς εφόσον η ταινία δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για επαγγελματικούς − εμπορικούς σκοπούς.” (Άρθρο 2)
“Για τη χρήση απεικονίσεων στο διαδίκτυο χωρίς άμεσα ή έμμεσα εμπορικό ή οικονομικό σκοπό, δεν καταβάλλεται τέλος.” (Άρθρο 5)

Ικανοποιείται έτσι ένα εύλογο και πάγιο αίτημα του ελληνικού εκδοτικού κόσμου και φυσικά οι χιλιάδες των επισκεπτών που φιλοξενούν τα μουσεία μας και οι αρχαιολογικοί χώροι. Παράλληλα, γίνεται δυνατή πλέον η διανομή αυτών των φωτογραφιών και του οπτικοαουστικού υλικού με άδειες Creative Commons χωρίς όπως αναφέραμε τέλη. Η απόφαση αυτή βοηθάει στην ενίσχυση της κοινότητας των Commons και της Ανοιχτής Κουλτούρας που ταιριάζει απόλυτα σε πολιτιστικούς θησαυρούς όπως είναι τα αρχαία μνημεία και οι αρχαιολογικοί μας χώροι. Επιπρόσθετα, ανοίγει ο δρόμος για περεταίρω εμπλουτισμό της Ελληνικής Wikipedia που πλέον μπορεί να φιλοξενεί φωτογραφίες και οπτικοαουστικό υλικό που ανεβάζουν οι χρήστες της χωρίς να πληρώνει τέλη και χρησιμοποιώντας άδειες Creative Commons.

.