ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Παραδείγματα Δημοσίων Φορέων και Οργανισμών – Creative Commons Ελλάδας!

Η χρήση των αδειών Cretive Commons στην Ελλάδα έχει αρχίσει και εξαπλώνεται καθώς γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτή η ευκολία και οι δυνατότητες που προσφέρουν. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα Δημοσίων Φορέων και Οργανισμών που χρησιμοποιούν τις άδειες Creative Commons.

Στην Ελλάδα, όλες οι αποφάσεις των Δημόσιων Αρχών που αναρτώνται στο Διαδίκτυο στο πλαίσιο του προγράμματος Δι@υγεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μοναδικό όρο χρήσης την αναφορά στην πηγή. Ομοίως, όλες οι πληροφορίες στους δικτυακούς τόπους του Γραφείου του Πρωθυπουργού, του Γραφείου του Αντιπροέδρου, του OpenGov.gr και του geodata.gov.gr. Η χρήση αδειών Creative Commons ενθαρρύνονται σε όλα τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση».

Τον Ιούνιο του 2011, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και η Επιτροπή του Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας, επιθυμώντας να καταστήσουν προσιτά στους ερευνητές και σε κάθε ενδιαφερόμενο τα βιβλία του ΙΑΕΝ, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ψηφιοποίησή τους, προκειμένου να διατεθούν στο Διαδίκτυο με άδεια χρήσης Creative Commons (Αναφορά προέλευσης – μη εμπορική χρήση) και να κυκλοφορήσουν σε DVD. Διατίθενται τα 47 βιβλία που έχουν εκδοθεί ως τώρα (Μάιος 2011), σε 56 τόμους (περί τις 24.000 σελίδες). Στην διαδικτυακή εφαρμογή, ο χρήστης βλέπει καταρχήν τις εικόνες των σελίδων (αρχεία GIF) μπορεί όμως κατά βούληση να ανοίγει και τα αντίστοιχα HTML αρχεία, προκειμένου να εντοπίζει εύκολα τις λέξεις που αναζητεί και ενδεχομένως να αντιγράφει αποσπάσματα κειμένου.

Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Open Book (Ανοικτή Λογοτεχνία στο Διαδίκτυο) με τη διάθεση της συλλογικής διηγημάτων από 15 συγγραφείς υπό τον τίτλο Δήγμα Γραφής -μια ντουζίνα και τρία διηγήματα υπό μορφή ψηφιακού βιβλίου με άδεια Creative Commons με απαίτηση για την αναφορά προέλευσης, μη εμπορική χρήση και παρόμοια διανομή για τυχόν παράγωγα έργα.

Θα ακολουθήσουν και άλλα κείμενα με αναφορά σε Έλληνες δημιουργούς και ελληνικά websites που έχουν επιλέξει τις άδειες Creative Commons. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις άδειες και την χρήση τους επισκεφτείτε μας στη σελίδα μας www.creativecommons.gr και ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter για νέα και ενημερώσεις.