ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Εκδήλωση για την Απελευθέρωση του Αρχείου της ΕΡΤ!

Με σκοπό τη συγκρότηση ενός μαχητικού κινήματος για τα ψηφιακά δικαιώματα το Δίκτυο για την Ψηφιακή Απελευθέρωση διοργανώνει όλο τον Φλεβάρη σε διάφορους φιλόξενους χώρους εκδηλώσεις και συζητήσεις για μία σειρά σημαντικών ζητημάτων. Την Τρίτη, λοιπόν 28 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00 με την βοήθεια του DLN διοργανώνουν συνάντηση στη Νομική (Αίθουσα 3, είσοδος από οδό Σίνα) για το μέλλον του αρχείου της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση “Είναι μια καλή ευκαιρία να βρεθούμε από κοντά ώστε να συζητήσουμε για το αρχείο και για το πως μπορούμε να συνεχίσουμε. Μέχρι στιγμής δεν έχουν επιτευχθεί η στόχοι για την ελάχιστη υποδομή που χρειαζόμαστε για να ξεκινήσουμε μια πιο ενεργή παρέμβαση στην κοινή γνώμη. Η αρχική σκέψη είναι μετά από μια πολύ σύντομη εισήγηση να γίνει ανοικτή συζήτηση σε δύο κύκλους, ένα γενικότερο και έναν οργανωτικό. Φυσικά η συζήτηση είναι ανοικτή και μπορείτε να καλέσετε όποιον νομίζετε ότι ενδιαφέρεται.”

Περισσότερες πληροφορίες για την Πρωτοβουλία για την Απελευθέρωση του Αρχείου της ΕΡΤ μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ιστορικά

Τον Δεκέμβριο του 2007, η διοίκηση της ΕΡΤ εγκαινίασε έναν διαδικτυακό τόπο όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν μόνο να δουν, μέρος του οπτικοακουστικού αρχείου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Παρ’ όλο που η ψηφιοποίηση και διάσωση του πολύτιμου θησαυρού αποτελεί θετικό βήμα, η κρατική ΕΡΤ αντιμετώπισε άδικα τους πολίτες που την χρηματοδοτούν. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από πολίτες που προτείνουν έναν εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης των “κοινών αγαθών” (ή “Κοινών”) με πρώτη τη δημόσια πληροφορία. Αποσκοπεί στη μεταβολή του αποκλειστικού ιδιοκτησιακού χαρακτήρα που έχει σήμερα το οπτικοακουστικό αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και που εμποδίζει την ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σ’ έναν πολιτιστικό πλούτο που από κοινού έχουν χρηματοδοτήσει.

Ο ιστοτόπος Πρωτοβουλία για το Αρχείο της ΕΡΤ δημιουργήθηκε και συντηρείται από αρθρογράφους του Δικτύου για την Ψηφιακή Απελευθέρωση (Digital Liberation Network) του Ιδρύματος για τις P2P Εναλλακτικές, μεμονωμένους πολίτες και bloggers. Αποτελεί, ωστόσο, έναν ανοικτό τόπο συζήτησης που αποσκοπεί στο να φιλοξενήσει έναν ελεύθερο δημόσιο διάλογο για την τύχη του πολιτιστικού οπτικοακουστικού θησαυρού της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Comments are closed.