ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Συνεργασία Creative Commons και της Γαλλικής Εταιρείας Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων SACEM!

Μια εξαιρετική εξέλιξη έρχεται από την Γαλλία! Ένα καινούριο πιλοτικό πρόγραμμα ξεκινάει ανάμεσα στα Creative Commons, τους συνεταίρους μας στην Γαλλία και την γαλλική εταιρία συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων SACEM που επιτρέπει στα μέλη της να αδειοδοτούν τα έργα τους με μια από τις τρεις άδειες “CC 3.0 – Μη Εμπορική Χρήση”. Μέχρι πρότινος, τα μέλη της SACEM δεν είχαν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν καμία από τις άδειες Creative Commons καθώς η εταιρεία υποχρέωνε τα μέλη της να μεταφέρουν τα δικαιώματα τους στην ίδια αποκλειστικά.

Η CC/SACEM συνεργασία δίνει τη δυνατότητα στα μέλη της SACEM να εφαρμόζουν μια από τις άδειες στα έργα τους με αποτέλεσμα αυτά τα έργα να μπορούν να διαμοιραστούν και να παραποιηθούν, ανάλογα με την άδεια, για μη εμπορική χρήση. Παράλληλα, η SACEM θα διατηρήσει το δικαίωμα να συγκεντρώνει τις οικονομικές απολαβές των έργων και να τις διαθέτει ανάλογα στους δημιουργούς.

Σύμφωνα με τον Bernard Miyet, Πρόεδρο της SACEM, αυτή η συνεργασία φέρνει την ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να διαμοιράζεται η μουσική ελεύθερα αλλά και την ανάγκη οι δημιουργοί να εισπράττουν αυτά που τους αναλογούν για το έργο τους.

Αυτή η συνεργασία, ειδικά σε μια χώρα σαν την Γαλλία που έχει δείξει αρκετά συντηρητικό πρόσωπo στα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας δείχνει την ανάγκη της SACEM να προσαρμοστεί στις ανάγκες των δημιουργών και των χρηστών που έχουν δημιουργήσει οι νέες τεχνολογίες. Η ελεύθερη ανταλλαγή μουσικής από τους χρήστες είναι μια ανάγκη που πλέον είναι ξεκάθαρο ότι απαιτούν τα εκατομμύρια των χρηστών στο διαδίκτυo. Οι άδειες Creative Commons είναι ιδανικές για τέτοιες χρήσεις καθώς διευκολύνουν αυτή την ελεύθερη διακίνηση αλλά επιτρέπουν στους δημιουργούς την διεκδίκηση των οικονομικών τους απολαβών μόνοι τους ή μέσω κάποιας εταιρείας συλλογικής διαχείρισης όπως είναι η SACEM.

Τα Creative Commons ελπίζουν ότι και άλλες εταιρείες σαν την SACEM θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της εταιρείας και θα δώσουν στους  δημιουργούς και στους χρήστες τα απαραίτητα εργαλεία για την εποχή του Διαδικτύου και των Νέων τεχνολογιών.

Περισσότερες πληροφορίες για τη συνεργασία αυτή μπορείτε να βρείτε στο Creative Commons France και σε αυτό της SACEM.