ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Παγκόσμιος διαγωνισμός για το μέλλον της Πνευματικής Ιδιοκτησίας στην Ψηφιακή Εποχή!

Πως θα ήταν το ιδανικό σύστημα πνευματικής ιδιοκτησίας την εποχή των νέων τεχνολογιών και του Διαδικτύου; Αυτό το ερώτημα απασχολεί τα τελευταία χρόνια ακαδημαϊκούς, νομικούς, χρήστες του διαδικτύου και εκατομμύρια δημιουργούς καθώς και τις μεγαλύτερες βιομηχανίες και πολυεθνικές στο κόσμο καθώς γίνεται ξεκάθαρο πως το υπάρχον σύστημα δεν ταιριάζει με την καθημερινή μας πλέον ψηφιακή πραγματικότητα. Το μέχρι τώρα σύστημα είναι δυσκίνητο και παλαιωμένο και οδηγεί σε άσκοπες και πολυέξοδες δίκες εναντίον τυχαίων χρηστών και φυσικά αποτυγχάνει καθημερινά στο να καλύψει τις ανάγκες των δημιουργών, των χρηστών και τελικά και των παραγωγών στον ψηφιακό κόσμο. Οι ανησυχίες αυτές μέχρι τώρα έχουν καταλήξει σε προσπάθειες να «τεντωθούν» τα όρια του υπάρχοντος νομικού πλαισίου, οι οποίες τελικά έχουν αποτύχει.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα πνευματικής ιδιοκτησίας που θα ταιριάζει στην υπάρχουσα ψηφιακή πραγματικότητα και που θα διαμορφωθεί σε σχέση με την τεχνολογία του σήμερα και του αύριο.  Παρόλο που υπάρχουν κάποιες σχετικές προτάσεις όπως  Barcelona Charter ή Washington Declaration σας παρουσιάζουμε ένα διαγωνισμό στο indiegogo που ανοίγει παγκόσμιο κάλεσμα για το μέλλον της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Future of Copytight).

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται από το Modern Poland Foundation, το οποίο βρίσκεται στη Βαρσοβία και το κύριο έργο του έχει να κάνει με τα Ανοιχτά Δεδομένα στην Εκπαίδευση (Open Educational Resources), την Ανοιχτή Γνώση και τον Ελεύθερο Πολιτισμό. Χρηματοδότηση δέχεται από το Open Society Institute, το Mozilla Foundation and το Πολωνικό Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο διαγωνισμός έχει ξεκινήσει και πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς εδώ. Οι συμμετοχές μπορεί να ποικίλουν από video και animation μέχρι εργασίες και διατριβές πάνω στο ζήτημα. Το εξαιρετικά ενδιαφέρον κομμάτι του διαγωνισμού είναι ότι λειτουργεί σαν wiki και η χρηματοδότηση για την δημιουργία και εφαρμογή των προτεινόμενων project έρχεται από όποιον ενδιαφέρεται και πιστεύει σε κάθε έργο, δηλαδή από την ίδια την παγκόσμια κοινότητα. Ο τρόπος ψηφοφορίας και η επιστημονική επιτροπή περιγράφεται με λεπτομέρειες στον παραπάνω ιστότοπο.