ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ δηλώνει αδύνατο να πληρώσει τις συνδρομές στα επιστημονικά περιοδικά και κάνει άνοιγμα προς την Ελεύθερη Πρόσβαση (Open Access)

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κίνηση του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ της Μασαχουσέτης έρχεται να ενισχύσει το κίνημα της Ανοιχτής Εκπαίδευσης. Το διάσημο Πανεπιστήμιου εξοργισμένο από το κόστος των συνδρομών για τις επιστημονικές εκδόσεις εξέδωσε κάλεσμα προς τους φοιτητές του να δημοσιεύουν τις εργασίες τους μόνο σε περιοδικά Ελεύθερης Πρόσβασης (Open Access Journals) και να παραιτηθούν από επί πληρωμής εκδόσεις!
Σύμφωνα με ανακοίνωση της βιβλιοθήκης του Χάρβαρντ προς το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό του, που αριθμεί περί τα 2.100 άτομα, το ζήτημα έπρεπε να ρυθμιστεί άμεσα, καθώς το πανεπιστήμιο δεν δύναται πια να πληρώνει τα 3,5 εκατ. δολάρια που στοιχίζουν κάθε χρόνο οι συνδρομές.

Η πρωτοβουλία αυτή του Χάρβαρντ, ενός από τα πλέον πλούσια πανεπιστήμια στο κόσμο, αναμένεται να εγείρει έντονες συζητήσεις γύρω από το κόστος της πρόσβασης στην ακαδημαϊκή έρευνα η οποία επιβαρύνει ακαδημαϊκούς, φοιτητές και φορολογούμενους.

Στην αγορά επιστημονικών εκδόσεων κυριαρχούν σήμερα δύο μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι, η ολλανδική Elsevier και η γερμανική Springer.Όπως αναφέρει το Χάρβαρντ, οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι έχουν δημιουργήσει μία «αβάσταχτη κατάσταση» για το πανεπιστήμιο καθιστώντας τη ακαδημαϊκή συνεργασία «μη διατηρήσιμη οικονομικά» και «ακαδημαϊκά απαγορευτική», ενώ οι ίδιοι βγάζουν πάνω από 35% κέρδος. Οι τιμές για την ηλεκτρονική συνδρομή στις εκδόσεις των δύο μεγάλων αυξήθηκαν κατά 145% τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ ορισμένες επιθεωρήσεις κοστίζουν μέχρι και 40.000 δολάρια το χρόνο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ρόμπερτ Ντάρντον, διευθυντή της Βιβλιοθήκης του Χάρβαρντ «Ελπίζω ότι και άλλα πανεπιστήμια θα ακολουθήσουν το παράδειγμά μας. Όλοι αντιμετωπίζουμε το ίδιο παράδοξο. Εμείς κάνουμε την έρευνα, γράφουμε τις δημοσιεύσεις, ελέγχουμε άλλες δημοσιεύσεις ερευνητών, είμαστε σε εκδοτικές επιτροπές και όλα αυτά δωρεάν […]  Και μετά αγοράζουμε τα αποτελέσματα της δικής μας εργασίας σε εξωφρενικές τιμές»  Επίσης δήλωσε ότι «Μακροπρόθεσμα, η απάντηση θα είναι η ελεύθερη πρόσβαση στις επιστημονικές επιθεωρήσεις αλλά χρειάζεται ενορχηστρωμένη προσπάθεια για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο».

Αναμένεται ότι και άλλα Πανεπιστήμια θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Χάρβαρντ καθώς ήδη γίνονται καθημερινά αντιληπτά τα οφέλη της Ελεύθερης Πρόσβασης και της Ανοιχτής Εκπαίδευσης στην διάδοση της γνώσης και της πληροφορίας!

Comments are closed.