ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Απελεύθερωση 12 εκατ. μεταδεδομένων από την Βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ!

Harvard Library, Cambridge, H. P. Kendrick, Public Domain

Μετά την ανακοίνωση του Χάρβαρντ για τη χρήση Open Educational Resources μια ακόμα είδηση από το διάσημο Πανεπιστήμιο έρχεται να επιβεβαίωση τη διάθεση του για μια στροφή προς την Ανοιχτή Εκπαίδευση. Εχτές λοιπόν το Χάρβαρντ ανακοίνωσε την απελευθέρωση ψηφιακά ολόκληρου του συνόλου των μεταδεδομένων της Βιβλιοθήκης τους υπό την άδεια Creative Commons – Public Domain Dedication!

Η εν λόγω συλλογή περιλαμβάνει πληροφορίες για βιβλία, οπτικοακουστικό υλικό, χειρόγραφα και χάρτες που βρίσκονται στις 73 Βιβλιοθήκες του Χάρβαρντ. Τα 12 εκατομμύρια αυτά αντίτυπα είναι σε μορφή MARC21 και είναι διαθέσιμα για κατέβασμα από τους servers του Χάρβαρντ και από το The Data Hub! Επιπρόσθετα είναι διαθέσιμα μέσω της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης της Αμερικής (The Digital Public Library of America)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Stuart Shieber, διευθυντή του Γραφείου Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου αναμένεται να χρησιμοποιηθούν αυτά τα δεδομένα με τρόπους που δεν μπορούμε να φανταστούμε. «Αυτα τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τα συνδέσουν οι χρήστες με τρόπους που δεν μπορούμε να φανταστούμε. Όσο περισσότερη πληροφορία απελευθερώνεται τόσο καινοτόμες ιδέες προκύπτουν»

Πηγή: http://openglam.org/

Comments are closed.