ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ξεκίνησε ο Διάλογος για το Προσχέδιο της Έκδοσης 4.0 των Αδειών Creative Commons!

“The Public, West Bromwich – Welcome to The Public Entrance Free” / ell brown / CC BY

Τα Creative Commons ανακοινώνουν με χαρά την έναρξη του Δημόσιου Διαλόγου για το προσχέδιο της έκδοσης 4.0 των αδειών. Το προσχέδιο αυτό είναι αποτέλεσμα μιας μακροσκελούς περιόδου έρευνας και περισυλλογής δεδομένων, απαιτήσεων και παρατηρήσεων πάνω στην τελευταία έκδοση των αδειών από τους Creative Commons συνεργάτες μας σε όλο τον κόσμο, από την ευρύτερη κοινότητα των Commons και από τους μετόχους. Χάρη στη δικιά τους λοιπόν συμμετοχή και σκληρή εργασία τα Creative Commons παρουσιάζουν το προσχέδιο της πολυαναμενόμενης έκδοσης 4.0 των αδειών.

Το πρώτο προσχέδιο 4.0 που παρουσιάζεται αυτές τις μέρες δημιουργήθηκε μετά και την κατοχύρωση των στόχων των Creative Commons στην Σύνοδος Κορυφής του 2011. Οι στόχοι αυτοί ήταν: α. Να δημιουργηθεί μια σειρά αδειών 4.0 η οποία θα είναι σε θέση να απαντήσει στις προκλήσεις που προκύπτουν από την όλο και αυξανόμενη χρήση των αδειών παγκοσμίως συμπεριλαμβανομένων και των χωρών που μέχρι τώρα δεν είχαν υιοθετήσει τις άδειες και θα κατευθυνθούν κατευθείαν σε αυτή τη νέα έκδοση, β. Να μεγιστοποιηθεί η διαλειτουργικότητα και να διασφαλιστεί η τυποποιημένη χρήση των αδειών όσο περισσότερο γίνεται και γ. Να εξασφαλίσουμε την μακροβιότητα και την ευκολία στη χρήση.

Καθ’ολη την διάρκεια της έκδοσης του προσχεδίου 4.0 τα Creative Commons προσπάθησαν να λάβουν υπ’οψιν όλα τα σχόλια και τις ανάγκες των συνεργατών στις διάφορες χώρες, των χρηστών και των δημιουργών. Έτσι πλέον περιμένουμε εδώ στα Creative Commons την εξέλιξη του Δημόσιου Διαλόγου και τα περαιτέρω σχόλια για το τελικό αποτέλεσμα. Κύρια θέματα στα οποία δόθηκε έμφαση στην νέα αυτή έκδοση είναι τα Δικαιώμα για τις Βάσεις Δεδομένων (Database Rights), τα Ηθικά Δικαιώματα (Moral Rights) και τα Συγγενικά Δικαιώματα.

Μπείτε και εσείς τώρα στο Διάλογο για την Εκδοση 4.0 των αδειών Creative Commons καθώς η γνώμη σας μετράει!