ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Πως ο μουσικός Dan Bull ανέβηκε στα UK Charts χρησιμοποιώντας Creative Commons!!

Πρόσφατα ο μουσικός Dan Bull έβγαλε το τραγούδι του «Sharing is Caring» υπό την άδεια Creative Commons Public Domain Dedication CC0. Πριν λίγες μέρες το «Sharing is Caring» άγγιξε την θέση 9 στο ανεξάρτητο chart του Ηνωμένου Βασιλείου και την θέση 35 στο UK R&B Chart! Ο δημιουργός έδωσε συνέντευξη στα Creative Commons – Ηνωμένο Βασίλειο και εξήγησε γιατί αποφάσισε να βγάλει την μουσική του δωρεάν.

«Εξαρτάται από τον κάθε δημιουργό το πως θέλει να διατίθεται το έργο του και από τις προσωπικές του αρχές. Και παλαιότερα έχω επιλέξει να διαθέτω τη μουσική μου χωρίς άδεια χρήσης και το κάνω γνωστό ότι δεν έχω πρόβλημα με τον κόσμο που παίρνει τη μουσική μου και την αλλάζει ή την αντιγράφει. Αν θέλεις να ενθαρρύνεις τον κόσμο σου να ακούει την μουσική σου, να την αντιλαμβάνεται όπως ο ίδιος επιλέξει και να την διαμοιράζει εκ μέρους σου τότε τα creative commons είναι η κατάλληλη επιλογή.»

Για όσους δεν γνωρίζουν το Creative Commons Public Domain Dedication CC0 δεν είναι άδεια χρήσης με την παραδοσιακή έννοια. Πρόκειται για ένα εργαλείο των Creative Commons που επιτρέπει στο δημιουργό να διαθέσει το έργο του στον Δημόσιο Τομέα. Από όσο γνωρίζουμε ο Dan Bull είναι ο πρώτος μουσικός που διαθέτει το έργο του χωρίς τους παραδοσιακούς κανόνες copyright και φτάνει τόσο ψηλά στα charts!