ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Παρουσίαση του βιβλίου «The Digital Public Domain: Foundations for an Open Culture» στις Βρυξέλλες!

Την Δευτέρα. 18 Ιουνίου έγινε η παρουσίαση του πολυσυζητημένου βιβλίου «The Digital Public Domain: Foundations for an Open Culture» υπό την επιμέλεια των Melanie Dulong de Rosnay και Juan Carlos De Martin στο οποίο έχουμε αναφερθεί και σε προηγούμενο κείμενο. Η παρουσίαση έγινε από τους Ευρωβουλευτές Amelia Andersdotter και Ιωάννη Τσουκαλά στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Communia Thematic Network.

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο σε διάφορες μορφές, και μπορεί να αγοραστεί και στο OpenBookPublishers. Φυσικά διατίθεται υπό την άδεια Creative Commons  CC Attribution license και μπορείτε να το κατεβάσετε σε pdf μορφή στην διεύθυνση The Digital Public Domain: Foundations for an Open Culture. Πιο αναλυτικά, οι συγγραφείς κάνανε μια συρραφή διατριβών από το Communia Thematic Network που έλαβε χώρα από το 2007 μέχρι το 2011. Πρόκειται για διατριβές ακαδημαϊκών, βιβλιοθηκάριων, δημιουργών, ακτιβιστών και πολιτικών προσώπων που συμμετείχαν στο επιδοτούμενο από την ΕΕ, Communia Project, στο οποίο έχουμε αναφερθεί και πιο παλιά.

Κύριος και κοινός θεματικός άξονας των διατριβών και του βιβλίου είναι πως ο Δημόσιος Τομέας – τα αρχεία δηλαδή που έχουν πέσει στο Δημόσιο Τομέα και ανήκουν σε όλους μας ασχέτως είδους (μουσική, λογοτεχνία, επιστημονικές έρευνες και εκπαιδευτικό υλικό ) είναι καίριας σημασίας για μια υγιή κοινωνία. Οι εργασίες αυτές αποτελούνται από καθαρά ιστορικές αναφορές σε σχέση με την ιστορία της Πνευματικής Ιδιοκτησίας και του Δημόσιου Τομέα μέχρι παραδείγματα και case studies από πρόσφατα εγχειρήματα που βασίζονται στις αρχές της Ανοιχτής Πρόσβασης και της Αδειοδότησης με Creative Commons.