ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ανακαλύψτε και εσείς τώρα τα Open Educational Resources και λάβετε μέρος στην διαμόρφωση της Ανοιχτής Εκπαιδεύσης!

Καθηγητές και μαθητές έχουν πλέον μια νέα διαδικτυακή πύλη για να βρουν περιεχόμενο Ανοιχτής Εκπαίδευσης. Το OER Commons είναι εδώ! Πρόκειται για το πρώτο δίκτυο Ανοιχτής Εκμάθησης στο οποίο δάσκαλοι και μαθητές από το νηπιαγωγείο μέχρι την ανώτατη εκπαίδευση θα έχουν πρόσβαση σε υλικό Ανοιχτής Εκπαίδευσης (Open Educational Resources) το οποίο θα μπορούν να επεξεργαστούν και να μοιραστούν. Το περιεχόμενο φτάνει σήμερα μέχρι τα 32.000 δεδομένα και περιλαμβάνει προγράμματα σπουδών για πανεπιστήμια, ασκήσεις μαθηματικών και φυσικής, ψηφιακά εγχειρίδια και στοιχειώδη πλάνα μαθημάτων, φύλλα εργασίας και δραστηριότητες.

Το OER Commons έρχεται να αλλάξει τον κόσμο της εκπαίδευσης προσφέροντας νέους τρόπους διδασκαλίας από το νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, μαθητές του δημοτικού χρησιμοποιώντας διαδικτυακά και διαδραστικά προγράμματα θα μπορούν να περιηγηθούν στο ναό της Πέτρα σε απευθείας link του Αμερικάνικου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας ή εναλλακτικά να μάθουν να φτιάχνουν ράμπες για skateboard, διαδρόμους και εμπόδια όπως και να χρησιμοποιούν kinetic energy με ένα διαδραστικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο. Επίσης οι φοιτητές μπορούν να βρουν εκατοντάδες διαλέξεις από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου όπως από το Carnegie Mellon University Open Learning Initiative, το MIT OpenCourseWare και από το University of Hong Kong. Στο περιεχόμενο του OER Commons έχει συνεισφέρει υλικό η UNESCO και τα Ηνωμένα Έθνη.

Παρόλο που το περιεχόμενο του OER Commons προσφέρεται δωρεάν ανάλογα την πηγή και τον δημιουργό υπάρχουν περιορισμοί στις χρήσεις. Με κάποια αρχεία μπορεί να γίνεται αναπαραγωγή και επεξεργασία και με κάποια άλλα απλά διαμοιρασμός. Το OER Commons χρησιμοποιεί φυσικά άδειες Creative Commons ή GNU αδειοδότηση που κάνουν αυτόματα γνωστό στον χρήστη τα δικαιώματα που έχει πάνω σε κάποιο έργο. Επίσης δύνεται η δυνατότητα στους χρήστες να συνεισφέρουν και αυτοί φυσικά με περιεχόμενο με στόχο τη βελτιστοποίηση αυτού του εξαιρετικά χρήσιμου εργαλείου για μαθητές και δασκάλους!

Για περισσότερες λεπτομέρειες επισκεφτείτε τώρα το OER Commons!

Comments are closed.