ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Δράσεις “Open Educational Resources” – Καλοκαίρι 2012

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του Ανοιχτού Κινήματος είναι και η Ανοιχτή Εκπαίδευση. Η πρωτοβουλία “Open Educational Resourcesπου έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια θεωρείται από τις πιο σημαντικές και ελπιδοφόρες του Κινήματος. Πιο συγκεκριμένα τα Ανοιχτά Εκπαιδευτικά Δεδομένα (OER) είναι οποιοδήποτε εκπαιδευτικό υλικό το οποίο έχει πέσει στο Δημόσιο Τομέα ή έχει κυκλοφορήσει με κάποιου είδους Ανοιχτή Άδεια, και που επιτρέπει στο χρήστη νόμιμα να χρησιμοποιήσει, να αντιγράψει, να επιμεληθεί και να αναδιαμοιράσει ελεύθερα αυτό το υλικό. Στόχος των OER είναι να βελτιωθεί η ποιότητα της εκπαίδευσης και να ενισχυθεί ο διαμοιρασμός, η καινοτομία και η δημιουργικότητα με ταυτόχρονη ελεύθερη διάδοση της γνώσης και της πληροφορίας παγκοσμίως. Ακολουθούν μερικές σημαντικές εξελίξεις του καλοκαιριού 2012.

– Πρόσφατα η Ουνέσκο διοργάνωσε το “World Open Educational Resources Congressπου σκοπό είχε:

       1.  την παρουσίαση των σημαντικότερων προγραμμάτων, δράσεων καιεκπαιδευτικών σε σχέση με τα Open Educational Resources

  1. την κυκλοφορία της Διακήρυξης “Open Educational Resources – Paris 2012” που καλεί κυβερνήσεις να συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη και χρήση Ελεύθερου Ανοιχτού Εκπαιδευτικού Υλικού
  2. τον εορτασμό της 10ης επετείου του Forum της Ουνέσκο το 2002 που δημιούργησε τον όρο Open Educational Resources.

Περισσότερες πληροφορίες και βίντεο από το “World Open Educational Resources Congress“ μπορείτε να βρείτε εδώ.

– Μια ακόμα εξέλιξη που δείχνει τη διάθεση πλέον και των μεγαλύτερων φορέων να ασχοληθούν με την περαιτέρω προώθηση των Ανοιχτών Εκπαιδευτικών Δεδομένων καθώς τα οφέλη είναι πολλά είναι και η Δημόσια Διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινάει συζήτηση με θέμα “τηνπροώθηση στην ΕΕ των Ανοιχτών Εκπαιδευτικών Δεδομένων (Open Educational Resources)και την χρήση τωνΤεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ICT)στην Εκπαίδευσηκαι μας καλεί να συμμετάσχουμε όλοι για την περαιτέρω προώθηση των Ανοιχτών Δεδομένων σε Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Σας έχουμε παρουσιάσει κατά καιρούς διάφορα προγράμματα και πρωτοβουλίες σε σχέση με τα Open Educational Resources και στο μέλλον θα σας παρουσιάσουμε ακόμα περισσότερα. Τα Creative Commons πιστεύουν πολύ στην εξέλιξη αυτής της πρωτοβουλίας καθώς κύριος στόχος όλων μας είναι η διάδοση της γνώσης και της πληροφορίας ελεύθερα και χωρίς σύνορα. Επίσης για περισσότερες πληροφορίες για το τι είναι τα Open Educational Resources μπορείτε να παρακολουθήσετε το video αυτό.

Comments are closed.