ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Καλιφόρνια: OpenText στα Πανεπιστήμια!

Πρόσφατα στην Καλιφόρνια μια σημαντική εξέλιξη έλαβε χώρα για το Ανοιχτό Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο. Ο Κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Jerry Brown υπέγραψε δύο νομοσχέδια (SB 1052 and SB 1053) που επιτρέπουν την δημιουργία ελεύθερου και ανοικτού από άποψη αδειοδότησης ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου για τα 50 πιο δημοφιλή εκπαιδευτικά προγράμματα από κολέγια της Καλιφόρνια. Σημαντική εξέλιξη είναι ότι αυτό το εκπαιδευτικό υλικό θα διατίθεται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού!

Η άδεια αυτή επιτρέπει σε καθηγητές να επεξεργάζονται το εκπαιδευτικό υλικό ανάλογα με τις ανάγκες των μαθητών τους, σε εταιρίες να δημιουργούν νέα προϊόντα όπως video tutorials, και επίσης επιτρέπει την ελεύθερη συνεργασία και την βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Η διάθεση φτηνού εκπαιδευτικού υλικού στους φοιτητές είναι πάρα πολύ σημαντικού καθώς τα τελευταία χρόνια οι τιμές είχαν ανέβει δραματικά σε σημείο πολλές φορές τα δίδακτρα του πανεπιστημίου να είναι πιο οικονομικά από τα ίδια τα βιβλία. Έτσι εκτός από την διάθεση ελεύθερου ανοιχτού εκπαιδευτικού περιεχομένου συμφωνήθηκε με τον Κυβερνήτη ότι το ψηφιοποιημένο υλικό θα είναι δωρεάν ενώ το τυπωμένο θα κοστίζει γύρω στα 20 δολάρια. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την Καλιφόρνια και ένα φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση για το Κίνημα του Ανοιχτού Εκπαιδευτικού Περειχομένου (Open Educational Resources)

Comments are closed.