ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Open Knowledge Festival στο Ελσίνκι της Φιλανδίας!

Τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε πολλοί Ευρωπαίοι Creative Commons συνάδελφοι παρευρέθησαν στο Φεστιβάλ Ανοικτής Γνώσης Open Knowledge Festival που έλαβε χώρα στο Ελσίνκι της Φιλανδίας. Κατά τη διάρκειά του Φεστιβάλ σημειώθηκαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συναντήσεις ανάμεσα στους συναδέλφους μας από 17 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως πάντα οι συναντήσεις αυτές είναι μια ευκαιρία για δικτύωση και ένωση του γεωγραφικού αλλά και πολιτιστικού κενού ανάμεσα στις διάφορες δικαιοδοσίες που συνθέτουν την Ευρωπαϊκή Οικογένεια των Creative Commons.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης ακούσαμε την Jessica Coates, Global Network Manager, να μας μιλάει για την παγκόσμια στρατηγική εργασίας των Creative Commons και των Timpthy Vollmer, Manager of Policy, να μας περιγράφει τις διάφορες πολιτικές που εφαρμόζονται ανά τον κόσμο για την διάδοση της Ανοιχτής Φιλοσοφίας και των Αδειών. Φυσικά κύριο θέμα συζήτησης ήταν και τα 10 χρόνια Creative Commons που γιορτάζουμε φέτος και τις διάφορες σχετικές εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα ανά τον κόσμο.

Επιπλέον τις εβδομάδες που ακολούθησαν οι συνεργάτες μας στα Creative Commons ετοίμασαν μια πρόταση προς το European Union Education, Audiovisual & Culture Executive Agency για την ενίσχυση των ομάδων και των οργανισμών που ασχολούνται με τον πολιτισμό στην Ευρώπη. Η πρόταση αυτή ήρθε μετά από πρωτοβουλία του Alek Tarkowski, αρχηγό της Ομάδας Creative Commons – Πολωνίας. Οι προτάσεις που θα αποσταλούν στόχο έχουν την ενίσχυση και υποστήριξη των Πολιτιστικών Ιδρυμάτων και Ινστιτούτων στις προσπάθειές τους να αυξήσεις την πρόσβαση του κοινού στο πολιτισμό και την τέχνη.

Μέσα από μια σειρά εργαστηρίων και εκδηλώσεων που θα στήσουν ειδικοί στον πολιτισμό και την τέχνη από διάφορα Ευρωπαϊκά Μουσεία και σχετικά Ιδρύματα, στόχος είναι να δημιουργηθεί μια σειρά από οδηγίες και πρακτικές για το πως θα αυξηθεί η ροή πολιτιστικών δεδομένων, περιεχομένου και πληροφοριών στο ψηφιακό περιβάλλον μέσω νόμιμων και τεχνολογικών οδών.

Για άλλη μια φορά γίνεται αντιληπτό ότι με την σκληρή εργασία και την επιτυχημένη συνεργασία των συναδέλφων μας στα Creative Commons και των ανθρώπων που πιστεύουν στην ελεύθερη και ανοιχτή διάδοση των πληροφοριών και της γνώσης μπορούν να γίνουν θαύματα!