ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Οταν η Yahoo! συνάντησε τα Creative Commons!

Το Yahoo! Πρόσφατα ανακοίνωσε μια αλλαγή στη μηχανή αναζήτησης του εξαιρετικά σημαντική για το κίνημα Ανοιχτού Περιεχομένου. Πλέον οι χρήστες θα μπορούν εύκολα και γρήγορα στην αναζήτηση τους για φωτογραφίες μέσω του Flickr να φιλτράρουν τα αποτελέσματα τους ανάλογα με την αδειοδότηση της φωτογραφίας!

Όταν κάποιος χρήστης ψάξει για φωτογραφία στη κύρια μηχανή αναζήτησης του Yahoo! Θα μπορεί να επιλέξει την επιλογή που του δίνεται με τίτλο “Labeled for Reuse” Η μηχανή αναζήτησης τότε θα προσφέρει φωτογραφίες που έχουν καταχωρηθεί από τους χρήστες με άδειες Creative Commons! Πολλά χρόνια τώρα η άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού έχει δώσει την δυνατότητα σε χρήστες του Flickr να επαναχρησιμοποιήσουν φωτογραφίες απλά αναφέροντας τον δημιουργό, κάνοντας έτσι το site ένα από τα πιο εύχρηστα και δημοφιλή στο κόσμο.

Ακόμα μια χρήσιμη επιλογή που δίνει το Yahoo είναι να μπορεί κάποιος να μάθει το όνομα του δημιουργού πατώντας απλά το κουμπί “i” στη γωνία της κάθε φωτογραφίες έτσι ώστε η αναγνώριση του δημιουργού να γίνεται πιο εύκολα. Παράλληλα, οι φωτογραφίες που διατίθενται ελεύθερα για επαναχρησιμοποίηση περιλαμβάνουν επίσης απευθείας Link στο photostream του φωτογράφου όπως επίσης και Link που εξηγεί αναλυτικά στο χρήστη την άδεια Creative Commons με την οποία είναι καταχωρημένη η φωτογραφία. Φυσικά όλα αυτά ισχύουν και τις εφαρμογές σε tablet και mobile!