ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Δράσεις κοινωνικής αυτο-οργάνωσης και διαδίκτυο: προς μια έννοια οργάνωσης 2.0;

Σας καλούμε στην θεματική συνεδρία στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων “Ζητήματα Επικοινωνίας 2012-2013” του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας (ΕΠΙΕΕ) του Τμήματος ΕΜΜΕ ΕΚΠΑ (http://www.media.uoa.gr/institute), την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 18.00 μμ στο Κεντρικό Κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών, Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης».

“Στη σημερινή εποχή στην Ελλάδα, πολυάριθμες κινήσεις αλληλεγγύης αυτο-οργανώνονται με σκοπό την αλληλοβοήθεια και τη συλλογική δράση σε πολλά πεδία όπου η μέριμνα του κράτους δεν επαρκεί, ή/και η οικονομική κρίση δημιουργεί έντονα προβλήματα. Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, σε συνδυασμό και με την αύξηση των χρηστών του διαδικτύου και την εξάπλωση και ευχρηστία των συλλογικών ψηφιακών μέσων, οι πρωτοβουλίες αυτές πολλαπλασιάζονται και γίνονται πιο εύκολα και γρήγορα γνωστές.

Η δημιουργία και λειτουργία τέτοιων δράσεων αυτο-οργάνωσης αναδεικνύει πολλά και ενδιαφέροντα ανοικτά θέματα, σε επίπεδο καθημερινής πράξης αλλά και επιστημονικής θεώρησης. Ποια εμπειρία προκύπτει από την ανάπτυξη των προσπαθειών αυτών, ποιοι είναι οι περιορισμοί και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και πώς διαμορφώνεται η δυναμική τους; Ποια είναι η σχέση που έχουν, ή επιδιώκουν να έχουν, με το διαδίκτυο και τα ψηφιακά μέσα επικοινωνίας, και πόσο τα τελευταία μπορούν να βοηθήσουν τις δράσεις αυτο-οργάνωσης; Μπορούμε, τελικά, να συζητήσουμε για μια έννοια «οργάνωσης 2.0»;

Στη συνεδρία, με επιστημονικά υπεύθυνους τον Καθηγητή Μ. Μεϊμάρη, Διευθυντή του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ (http://www.media.uoa.gr/ntlab) και τον Επίκουρο Καθηγητή Δ. Γκούσκο, συντονιστή της ερευνητικής ομάδας Ψηφιακά Μέσα για Συμμετοχή (http://www2.media.uoa.gr/~gouscos/digitalmedia4participation) και οργανωτική επιμέλεια της διδακτορικής ερευνήτριας Ε.Ρ. Στάιου, MSc, συμμετέχουν με εισηγήσεις προσκεκλημένοι πανεπιστημιακοί ομιλητές και εκπρόσωποι δράσεων αυτο-οργάνωσης.”

Πρόγραμμα εργασιών

Έναρξη των εργασιών της συνεδρίας
Καθηγητής Μιχάλης Μεϊμάρης, Διευθυντής Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ

Σύντομες εισαγωγικές επισημάνσεις
Επίκουρος Καθηγητής Δημήτρης Γκούσκος, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ ΕΚΠΑ

Κρίση, κριτική και συγκεκριμένη ουτοπία: Το παράδειγμα της κοινωνικής οικονομίας
Σκεύος Παπαϊωάννου
Πανεπιστήμιο Κρήτης

Εναλλακτικά εγχειρήματα και κοινωνικές διεκδικήσεις: ο ρόλος και η σημασία του διαδικτύου
Κάρολος Ιωσήφ Καβουλάκος
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, University of Bath

H ανάδυση του ομότιμου κινήματος
Βασίλης Κωστάκης
P2P Foundation, Tallinn University of Technology, P2P Lab

Ο ρόλος του διαδικτύου στην οργάνωση και λειτουργία του ΜΚΙΕ
Γιώργος Βήχας
Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού

Συνεργατική κατανάλωση: Χρησιμοποιώντας το internet για να μοιραστούμε στον πραγματικό κόσμο
Δημήτρης Τζώρτζης
δράση Sharetribe

Κινήσεις αυτο-οργάνωσης στην Ελλάδα: δράση Οργάνωση 2.0
Ελένη-Ρεβέκκα Στάιου
Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ

Ανοικτή συζήτηση με το κοινό.