ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Το Ομότιμο Κίνημα στο TEDx Ιωαννίνων!

Σας παρουσιάζουμε το video της ομιλίας του Βασίλη Κωστάκη στο TEDx Ιωαννίνων στις 5 Απριλίου. Ο Βασίλης Κωστάκης δημιουργός του βιβλίου Ομότιμο Μανιφέστο: Δημιουργώντας τον κόσμο που θέλουμε μέσα στον κόσμο που θέλουμε να ξεπεράσουμε, Βορειοδυτικές Εκδόσεις εξηγεί σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση τι είναι το Ομότιμο Κίνημα και γενικά η Ανοιχτή Φιλοσοφία στην νέα Ψηφιακή Εποχή.

To Ομότιμο Μανιφέστο αποτελεί το πρώτο βιβλίο που προσπαθεί να παρουσιάσει τις βασικές έννοιες της ομότιμης θεωρίας και σκέψης στα ελληνικά. «Πώς μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο σήμερα; Το Ομότιμο Μανιφέστο ισχυρίζεται ότι η αλλαγή συμβαίνει τώρα: Μια πανδαισία ομότιμης δημιουργίας αναδεικνύει νέους τρόπους παραγωγής, ιδιοκτησίας και διακυβέρνησης. Έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι οι κυρίαρχες θεωρίες της οικονομίας υπάρχουν για να ανατρέπονται, καλώντας μας να συμμετέχουμε σε ένα κίνημα που δημιουργεί τον κόσμο που θέλει, μέσα στον κόσμο που θέλει να ξεπεράσει. Γιατί είναι πολύ πιθανότερο κάποιος να (συν)δημιουργήσει το μέλλον, παρά να το προβλέψει.»

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Βασίλης Κωστάκης είναι ιδρυτικό και ενεργό μέλος του P2PLab (ανοικτό εργαστήρι τέχνης & τεχνολογίας) στα Ιωάννινα και φυσικά ενεργό μέλος της Ανοιχτής Κινότητας και χρήστης των Creative Commons και του Ανοιχτού Λογισμικό. Στο video που θα παρακολουθήσετε εξηγεί τι είναι το Ομότιμο Μανιφέστο, περιγράφει δράσεις από το P2PLab των Ιωαννίνων και τον τρόπο που μπορεί να αλλάξει η κοινωνία μας και η οικονομίας με την χρήση Ανοιχτού Περιεχομένου, Ανοιχτού Σχεδιασμού, Ανοιχτής Μηχανολογίας και Ανοιχτού Κώδικα.

Ο Βασίλης Κωστάκης θα μιλήσει και στο CommonsFest την Κυριακή 21 Απριλίου.