ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Overview: Πρόγραμμα Ανοχτού Λογισμικού Οργάνωσης Κειμένων και Πληροφοριών!

Σας παρουσιάζουμε το Overview, ένα εργαλείο ανοιχτού λογισμικού που βοηθάει τους δημοσιογράφους να βρίσκουν θέματα ανάμεσα σε εκατομμύρια κείμενα, με το να τακτοποιεί τα αποτελέσματα αυτόματα ανάλογα το θέμα. Πλέον, με την συνεχή χρήση του Διαδικτύου, ο όγκος των πληροφοριών και των κειμένων που χρησιμοποιεί ένας δημοσιογράφος είναι υπερβολικός και η οργάνωση και μόνο του υλικού παίρνει τεράστιο χρονικό διάστημα.

Τώρα με το Overview, η έρευνα γίνεται παιχνίδι. Το πρόγραμμα αυτό ανοιχτού λογισμικού, κατηγοροποιεί τις πληροφορίες ανάλογα το θέμα και προσφέρει στο χρήστη ένα διαδραστικό Interface με εικόνες για γρήγορη και ακριβή εύρεση της ιστορίας που ψάχνει.

Το Overview είναι σχεδιασμένο να διαβάζει απλά κείμενα στα αγγλικά (σύντομα θα προστεθούν και άλλες γλώσσες) και όχι αριθμούς και πίνακες. Παράλληλα, προσφέρει την εξαιρετικά χρήσιμη δυνατότητα να αναλύει δεδομένα από τα διάφορα sosial media ώστε ο εκάστοτε χρήστης να μπορεί να παρακολουθεί και τις σχετικές συζητήσεις που γίνονται πάνω σε ένα θέμα!

Πρόκειται για ένα διαδραστικό σύστημα όπου ο υπολογιστής διαβάζει κάθε λέξη κάθε κειμένου για να δημιουργήσει μια “εικονογράφιση” θεμάτων και υπο-θεμάτων ενώ ο χρήστης καθοδηγεί την αναζήτηση. Δεν χρειάζεται εγκατάσταση καθώς πρόκειται για free web application. Εναλλακτικά, μπορείτε να τρέξετε το ανοιχτό αυτό λογισμικό στο δικό σας server για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Το Overview είναι ένα project του The Associated Press υποστηριζόμενο από το John S. and James L. Knight Foundation. Στόχος του Associated Press είναι να επενδύει σε προγράμματα που διευκολύνουν και προωθούν την ειδησεογραφική βιομηχανία και να προσφέρει γρήγορα και έγκυρα νέα από όλο τον κόσμο και στο διαδίκτυο.