ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

H UNESCO Διαθέτει τις Εκδόσεις της Δωρεάν στο Πλαίσιο Πολιτικής Ανοιχτής Πρόσβασης!

H UNESCO ανακοίνωσε τη διάθεση των ψηφιακών εκδόσεων της ελεύθερα στο κοινό με ανοιχτή άδεια! Μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Απρίλιο, η UNESCO έγινε το πρώτο μέλος των Ηνωμένων Εθνών που υιοθέτησε Ανοιχτή Πολιτική για τις Εκδόσεις της. Η καινούρια αυτή πολιτική σημαίνει ότι όλοι θα μπορούν να κατεβάζουν, να μεταφράζουν, να επεξεργάζονται και να διαμοιράζονται τις εκδόσεις της UNESCO χωρίς χρηματικό αντίτιμο.

Ο Janis Karklins, Assistant Director του Τμήματος Επικοινωνίας και Πληροφορίας της UNESCO, ανακοίνωσε την καινούρια πολιτική κατά τη διάρκεια του World Summit on the Information Society Forum στη Γενεύη στις 13 Μαίου!

“Ερευνητές από όλο τον κόσμο και ειδικά από τις αναπτυσσόμενες χώρες θα επωφεληθούν και θα κεφαλοποιήσουν την Ανοιχτή Πρόσβαση στην γνώση. Η καινούρια αυτή πολιτική της UNESCO θα διευκολύνει την πρόσβαση και την γρήγορη διανομή των εκδόσεων μας.”

Υιοθετώντας αυτή την νέα εκδοτική πολιτική, η UNESCO καταφέρνει να συμφωνήσει την πρακτική με την θεωρία που έχει υιοθετήσει ήδη τα τελευταία χρόνια σε σχέση με την Ανοιχτή Πολιτική και ενδυναμώνει την δέσμευση της για παγκόσμια πρόσβαση στην πληροφορία και την γνώση.

Το κίνημα Ανοιχτής Πρόσβασης (Open Access Movement) γεννήθηκε μέσα στην επιστημονική κοινότητα σαν απάντηση στις υψηλές τιμές της επιστημονικής λογοτεχνίας που είναι καθόλα σημαντική για τους ερευνητές. Πλέον, εκατοντάδες πανεπιστήμια, ιδρύματα και κυβερνήσεις υποστηρίζουν το κίνημα σαν μια εναλλακτική λύση απέναντι στο παραδοσικό μοντέλο διανομής της γνώσης μέσω των ακριβών επιστημονικών περιοδικών.

Από τον Ιούλιο του 2013 και μετά εκατοντάδες ψηφιοποιημένα αρχεία και εκδόσεις της UNESCO θα είναι διαθέσιμα στο κοινό μέσω του Αποθετηρίου Ανοιχτής Πρόσβασης σε διάφορες γλώσσες. Όλες οι νέες εκδόσεις θα διατίθενται με ανοιχτή άδεια. Η UNESCO προσπαθεί παράλληλα να εκκαθαρίσει δικαιώματα και να διαθέσει με ανοιχτή άδεια και παλιές εκδόσεις.

Στηρίζοντας την Ανοιχτή Πρόσβαση στις εκδόσεις της, η UNESCO στόχο έχει να ενισχύσει ένα θεμελιώδη σκοπό της, να διασφαλίσει ότι η γνώση που παράγεται στους χώρους της θα γίνεται όσο το περισσότερο διαθέσιμη σε όσο ευρύτερο κοινό γίνεται. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η νέα αυτή πολιτική συμβαδίζει με την Open Access to Scientific Information Strategy της UNESCO και ότι κύριοι συνεργάτες της αποτέλεσαν τα Open Educational Resources και το Free and Open Source Software

Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση εδώ.

Comments are closed.