ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Καινούριο Αποθετήριο Ανοιχτού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου (OER) στην Ινδία!

Πρόσφατα, εγκαινιάστηκε στην Ινδία ένα νέο αποθετήριο Ανοιχτού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου (Open Educational Resource OER). Μετά από σύμπραξη του Τμήματος Εκπαίδευσης και Εκμάθησης της Ινδίας (India’s Department of School Education and Literacy), του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού ( Ministry of Human Resource Development), του Κεντρικού Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας (Central Institute of Educational Technology) και του Εθνικού Συμβουλίου Εκπαιδευτικής Έρευνας και Άσκησης (National Council of Educational Research and Training) δημιουργήθηκε το National Repository of Open Educational Resources (NROER). Με την έναρξη του Αποθετηρίου ο Dr. Shashi Tharoor, Υπουργός της Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού ανακοίνωσε ότι η αυτόματη άδεια για όλο το περιεχόμενο του αποθετηρίου θα είναι η Creative Commons Attributions-ShareAlike (CC BY-SA)

Το αποθετήριο φιλοξενεί αυτή τη στιγμή videos, ήχους, διαδραστικά μέσα, εικόνες και έγραφα και στόχος του είναι “να συλλέξει όλο το ψηφιακό περιεχόμενο του Ινδικού Σχολικού Συστήματος για όλες τις τάξεις πάνω σε όλα τα μαθήματα και σε όλες τις γλώσσες και διαλέκτους της Ηπείρου”

Σε ανακοίνωση του o Dr Tharoor δήλωσε,

“Η πρωτοβουλία αυτή είναι ένα σημαντικό βήμα για την βελτίωση της παιδείας στην Ινδία. Η Ανοιχτή Πρόσβαση στη Γνώση απαιτεί το διάλογο πάνω σε θέματα ιδιοκτησίας, copyright, αδειοδότησης και οικονομικής εκμετάλλευσης. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για τους δημόσιους φορείς και τα κρατικά επιδοτούμενα προγράμματα. Χαίρομαι πολύ για την επιλογή των αδειών Creative Commons. Η απόφαση αυτή συνάδει με την Διακήρυξη της Ουνέσκο για το Ανοιχτό Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο και θα διασφαλίσει τη διαφάνεια και την ελεύθερη πρόσβαση στο Αποθετήριο για όλους. Για να το περιγράψω με το σύνθημα των Creative Commons θα διασφαλίσουμε το “reuse, revise, remix and redistribute”.

Για να μάθετε περισσότερα και για να συμμετέχετε και εσείς επισκεφτείτε το http://nroer.in/Contribute/