ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Οδηγίες Αναζήτησης Ανοιχτού Περιεχομένου για Eλεύθερη Xρήση, Aντιγραφή και Eπεξεργασία με Aδειες Creative Commons!

Οι άδειες Creative Commons είναι νομικά και τεχνολογικά εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε δημιουργός δωρεάν για να επικοινωνήσει στους χρήστες και το κοινό του, το πως θέλει να διαθέσει το έργο του. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και πρόκειται ουσιαστικά για έναν εναλλακτικό τρόπο διαμοιρασμού ενός έργου και αδειοδότησης περιεχομένου Πνευματικής Ιδιοκτησίας σε δεκάδες δικαιοδοσίες ανά τον κόσμο, και στην Ελληνική.

Χαρακτηριστικό της αδειοδότησης ενός έργου με άδειες Creative Commons είναι η παραγωγή ενός κώδικα μετά την επιλογή της άδειας που ταιριάζει στον καθένα. Ο κώδικας αυτός αντιπροσωπεύει το κείμενο της άδειας που δείχνει στο χρήστη ποια δικαιώματα έχει και ποια όχι πάνω σε ένα έργο και λειτουργεί και ως σφραγίδα για το εκάστοτε έργο ή site που διατίθεται με άδεια Creative Commons.



Το σημαντικότερο όμως χαρακτηριστικό αυτής της γραμμής κώδικα είναι ότι καθιστά το έργο που έχει αδειοδοτηθεί με άδειες Creative Commons και έχει αυτή τη σφραγίδα, αναγνώσιμο από τις μηχανές αναζήτησης και από το ίδιο το Διαδίκτυο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μπαίνει το κάθε έργο στην τεράστια δεξαμενή του Internet με έργα Creative Commons χωρίς να χρειαστεί ο δημιουργός να κάνει τίποτα. Μετά από 10 χρόνια λειτουργίας των αδειών, η δεξαμενή έχει μεγαλώσει πάρα πολύ και μεγαλώνει και άλλο καθημερινά. Η χρήση των αδειών και η ευκολία στη λειτουργία τους, ανάγκασαν μεγάλες μηχανές αναζήτησης όπως η Google και το Youtube να συμπεριλάβουν στα κριτήρια σύνθετης αναζήτησης τους την επιλογή Creative Commons.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι το περιεχόμενο που διατίθεται με άδειες Creative Commons, δηλαδή περιεχόμενο που κατά το μεγαλύτερο ποσοστό είναι ελεύθερο για χρήση είναι ήδη εκεί “εξω” τακτοποιημένο, στο Διαδίκτυο. Η χρήση των αδειών Creative Commons είναι εύκολη, όχι μόνο για τους δημιουργούς αλλά και για τους ίδιους τους χρήστες. Ψάχνετε φωτογραφίες, Video, σχέδια, ήχους, μουσική, βιβλία και κείμενα, ή οποιοδήποτε άλλο είδους αρχείο για επαναχρησιμοποίηση, για έρευνα ή ακόμα και για εμπορική χρήση; Κάντε αναζήτηση Creative Commons εύκολα και γρήγορα.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αναζήτησης περιεχομένου Creative Commons:

  1. Mέσω του ίδιου του website στην διεύθυνση http://search.creativecommons.org/?lang=el

Πληκτρολογήστε στο κουτί αναζήτησης το τίτλο του αρχείου που ψάχνετε και επιλέξτε από κάτω ποια μηχανή αναζήτησης θέλετε να χρησιμοποιηθεί. Θυμηθείτε να τσεκάρετε ή όχι τις επιλογές που σας δίνονται για εμπορική χρήση ή για διασκευή.


Όπως θα παρατηρήσετε τα Creative Commons συνεργάζονται πλέον με τις σημαντικότερες μηχανές αναζήτησης περιεχομένου όπως τη Europeana, την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη, το Flickr, τη Google, το Jamendo, την πλατφόρμα για μουσική Creative Commons, την Wikimedia, το Youtube, το SoundCloud κ.α.



Αν επιλέξετε για παράδειγμα το Flickr θα βγει το παρακάτω παράδειγμα όπου θα παρατηρήσετε τον τίτλο πάνω δεξιά: Showing Creative Commons-licensed content for commercial use, adaptation, modification or building upon. Στην συνέχεια επιλέγετε την φωτογραφία που επιθυμείτε την χρησιμοποιείτε όπου θέλετε και κάνετε απλά μια Αναφορά στον δημιουργό και την πηγή.


2. Καθώς η χρήση των αδειών Creative Commons είναι πλέον παγκόσμια και το περιεχόμενο που αναρτάται στο Internet είναι υπέρογκο οι μηχανές αναζήτησης έχουν προσθέσει στις επιλογές της σύνθετης αναζήτησης τις άδειες Creative Commons.

Το ίδιο ισχύει και όταν πάει κάποιος να φορτώσει ένα video στο youtube όπου οι επιλογές που έχει περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας είναι αυτές :

3. Αναζήτηση μέσω macros ανάλογα το domain name που ψάχνετε. Για παράδειγμα αν ψάχνετε για websites ελληνικά που χρησιμοποιούν άδειες creative commons, κάντε ένα google search με αυτό το macro: link:creative commons site:gr. Αντίστοιχα για website σε άλλες χώρες αλλάξτε την κατάληξη σε uk αν ψάχνετε στα αγγλικά, fr αν ψάχνετε στα γαλλικά και ούτω καθεξής.



Κάντε και εσείς τώρα την αναζήτηση σας για περιεχόμενο που είναι ελεύθερο για διανομή, για επαναχρησιμοποίηση ακόμα και για εμπορική χρήση. Ισχύει για κάθε είδους περιεχόμενο όπως φωτογραφίες, σχέδια, ήχους, μουσική, βίντεο, τέχνη και πολλά άλλα. Οι άδειες Creative Commons σας δίνουν την ευκαιρία και να κατοχυρώσετε το έργο σας με όποιο τρόπο θέλετε, να γίνετε μέλος της τεράστιας παγκόσμιας κοινότητας των Creative Commons και να αποκτήσετε δημοσιότητα σαν δημιουργός αλλά και να βρείτε περιεχόμενο που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί σαν χρήστης.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι όσον αφορά την μουσική τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα αλλά και πάλι υπάρχει λύση. Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ, www.eellak.gr) στο πλαίσιο των δράσεών της για την προώθηση του Ανοιχτού Περιεχομένου διαθέτει το ψηφιακό μουσικό ραδιόφωνο ccradio.ellak.gr. Το ψηφιακό μουσικό ραδιόφωνο ccradio.ellak.gr είναι μια υπηρεσία που απευθύνεται κυρίως σε όσους θέλουν να αναπαράγουν δημόσια στους χώρους τους μουσική που διανέμεται ελεύθερα με άδειες Creative Commons(www.creativecommons.gr) και δεν δημιουργεί απαιτήσεις από φορείς συλλογικής διαχείρισης. Οι άδειες Creative Commons(www.creativecommons.gr) επιτρέπουν τη διάθεση δημιουργικού περιεχομένου(μουσική, κείμενο, οπτικο-ακουστικά και καλλιτεχνικά έργα) στο ευρύ κοινό κατά τρόπο που επιτρέπει νόμιμα την ελεύθερη διανομή, αναπαραγωγή και περαιτέρω χρήση του ψηφιακού περιεχομένου. Κατά αυτό τον τρόπο αυξάνεται την προσβασιμότητα στο υλικό και επιτρέπει την νόμιμη χρήση στο ιντερνέτ καθώς και σε διαδικτυακές υπηρεσίες συμμετοχικής δημιουργίας, όπως wikis και remix sites, κλπ.

Μάθετε περισσότερα στο www.creativecommons.gr