ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

12 Open Source Προγράμματα για Μουσική!!

Ακούμε συχνά για το Ελεύθερο Λογισμικό. Και όμως πολλοί δεν γνωρίζουν την διαφορά ανάμεσα στο ελεύθερο και στο δωρεάν λογισμικό.

Υπάρχουν ξεκάθαρες διαφορές ανάμεσα σε αυτό που αποκαλούμε “freeware” και σε αυτό που είναι γνωστό ως “Ανοιχτό Λογισμικό” ή στα Αγγλικά “Free Software”, “free and open source software” or “free, libre and open source software”. Το ίδιο ισχύει και για το Ανοιχτό Περιεχόμενο.

Η κύρια διαφορά είναι στο ορισμό της λέξης “ελεύθερο” που έχει διάφορες ερμηνείες. όρος Freeware αναφέρεται σε λογισμικό που δίνεται δωρεάν, ελεύθερο δηλαδή με αυτή την έννοια αλλά δεν μπορεί να κάνει κανείς ότι θέλει με αυτό. Από την άλλη δεν ισχύει αυτό για όλα τα λογισμικά. Υπάρχουν Ελεύθερα Λογισμικά όπου η λέξη ελεύθερο δεν έχει να κάνει με το κόστος αλλά με τις ελευθερίες και τα δικαιώματα που μπορεί να έχει ο χρήστης πάνω σε αυτό. Δηλαδή, μπορεί ο χρήστης να το επανακυκλοφορήσει, να βελτιώσει ή να αλλάξει τον κώδικα κτλ. Οι προγραμματιστές τέτοιου λογισμικού διανέμουν έτσι τον κώδικα ώστε να είναι ανοιχτός και να μπορεί ο καθένας να τον αλλάξει. Αυτό είναι το λεγόμενο “Ανοιχτό Λογισμικό” ή “Open Source”.

Θα σας παρουσιάσουμε εδώ 12 εξαιρετικά Ελεύθερα και Ανοιχτά Λογισμικά/ Εφαρμογές για Μουσική.

1.Audacity (κατεβάστε εδώ) Συμβατό με Mac, Windows και Linux, άδεια χρήσης GPL σας δίνει την δυνατότητα να επεξεργάζεστε samples, τραγούδια και αρχεία ήχου, να “καίτε” CD και να μετατρέπετε τα αρχεία ήχου σας σε αρχεία WAV, AIF και MP3 .

2.LinuxSampler (κατεβάστε εδώ) Συμβατό με OS X, Windows και Linux. Επεξεργαστείτε samples από Akai, Giga και DLS και δημιουργείστε τα δικά σας!

3. Cecillia 5 (κατεβάστε εδώ) Συμβατό με Mac, Windows και Linux, άδεια χρήσης GNU GPL. Graphical Environment for music and signal processing

4. Hydrogen (κατεβάστε εδώ) Συμβατό με Linux και OS X. Advanced pattern-based drum sequencer and mixing environment

5. Pure Data (κατεβάστε εδώ) Συμβατό με Mac, Windows, Linux και Android και iOS. Open Source πρόγραμμα με άδεια Modified BSD” συμβατή με την άδεια GPL του Free Software Foundation.

6. Mixxx (κατεβάστε εδώ) Συμβατό με Linux, Windows και OS X. Ένα από τα πρώτα open source προιόντα που έγινε διαθέσιμο στο Apple App Store, και προσφέρει μια εξαιρετικά εύχρηστη πλατφόρμα για Djs που διαβάζει MP3, Ogg Vorbis, WAV, AIFF και FLAC αρχεία.

7. Rosegarden (κατεβάστε εδώ) Συμβατό με Linux και Windows, MIDI καιAudio Workshop με άδεια GPL.

8. Qtractor (Κατεβάστε εδώ) Συμβατό με Linux και με άδεια χρήσης GNU/GPLπροσφέρει υποστήριξη σε διάφορα Pluggins όπως DSSI, LADSPA, Lv2.

9. samplv1 (Κατεβάστε εδώ) Συμβατό μόνο με Linux Classic hardware-style soft sampler

10. SuperCollider (κατεβάστε εδώ) Συμβατό με OS X, Windows και Linux, με άδεια χρήσης GNU GPL. Σχεδιάστηκε σαν γλώσσα προγραμματισμού για σύνθεση και αλγοριθμική σύνθεση. Υπάρχει διαθέσιμα βιβλία και σεμινάρια για αυτό το πρόγραμμα.

11. SonicBirth (κατεβάστε εδώ) Συμβατό με OS X και διατίθεται με άδεια χρήσης GNU. A massive modular construction environment that enables the user to patch together individual modules in order to create their own audio effects, synthesisers and more

12. Soundgrain (κατεβάστε εδώ) Συμβατό με Windows, OS X και Linux με άδεια χρήσης GNU GPL. Granular processing

Comments are closed.