ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Opening Up Education: Μια Πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ανοιχτή Εκπαίδευση!

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Neelie Kroes και η Ανδρούλα Βασιλείου, μέλος της Επιτροπής ανακοίνωσαν σήμερα την έναρξη του Opening Up Education μια πρωτοβουλία που στόχο έχει τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για εκμάθηση και την διευρυμένη ανάπτυξη του Ανοιχτού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου (Open Educational Resources) και Πολιτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέσα από την ανακοίνωση για την έναρξη του Opening Up Education γίνεται ξεκάθαρα αντιληπτή η δυνατή υποστήριξη της Επιτροπής για τη χρήση Ανοιχτού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου (OER)

Στόχοι της Επιτροπής είναι :

  • να διασφαλίσουν ότι όλο το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος Erasmus+ είναι ελεύθερα διαθέσιμο στο κοινό με ανοιχτές άδειες και να προωθήσει την ίδια κίνηση και για τα άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα.
  • Μέσω των προγραμμάτων Erasmus+ και Horizon 2020, να ενθαρρύνει συνεργασίες ανάμεσα σε δημιουργούς εκπαιδευτικού περιεχομένου (καθηγητές, εκδότες και εταιρίες ICT) ώστε να αυξηθεί η ποσότητα ποιοτικού Ανοιχτού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου και άλλου ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού σε πολλές γλώσσες ώστε να αναπτυχθούν καινούρια επιχειρηματικά μοντέλα και να βρεθούν βιώσιμες λύσεις σε σχέση με θέματα copyright και αδειοδότησης.
  • Να ξεκινήσει μέσω αυτού το προγράμματος το Open Education Europa portal που θα συνδεθεί με υπάρχοντα αποθετήρια Ανοιχτού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου σε διαφορετικές γλώσσες και να φέρει κοντά μαθητές, ακαδημαϊκούς και ερευνητές ώστε να βελτιωθεί σε ποιότητα και να γίνει και πιο γνωστό το Ανοιχτό Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο που παράγεται στην ΕΕ.

Η πρωτοβουλία αυτή παράλληλα προσπαθεί να παρακινήσει τα Κράτη – Μέλη και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να τονώσει τις πολιτικές Ανοιχτής Πρόσβασης με στόχο την δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού χρηματοδοτούμενο από το κράτος. Επίσης, η Επιτροπή θέλει να ενθαρρύνει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα παραδοσιακά ινστιτούτα να συμπεριλάβουν στα προγράμματα τους ψηφιακό περιεχόμενο, να κάνουν χρήση Ανοιχτού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου και φυσικά την παραγωγή τέτοιου εκπαιδευτικού υλικού.

Η Αντιπρόεδρος Kroes και η Επίτροπος Βασιλείου, παρουσίασαν επίσης το Open Education Europaμια διαδικτυακή πύλη που διαθέτει Ανοιχτό Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο σε διάφορες γλώσσες. Η άδεια με την οποία διατίθεται το περιεχόμενο αυτό είναι η Creative Commons Αναφορά Δημιουργού CC BY.

Τα Creative Commons θέλουν να συγχαρούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρωτοβουλία αυτή, η οποία ελπίζουμε ότι θα ανοίξει την πρόσβαση και την επαναχρησιμοποίηση εκπαιδευτικού περιεχομένου και των νέων τεχνολογιών στην Ευρώπη 

Comments are closed.