ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

To CERN δημοσιεύει συλλογή φωτογραφιών με άδειες Creative Commons!

Μια εξαιρετικά σημαντική ανακοίνωση μας ήρθε σήμερα από το CERN (Organisation Européenne pour la Recherche Nucléaire “Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών”) για χρήση των αδειών Creative Commons από τον οργανισμό και σας την παραθέτουμε όπως έχει.

Οι άδειες ορίζουν τους όρους και τις συνθήκες με τις οποίες μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει κάτι. Πολύ συχνά, στην καθημερινότητα μας συναντάμε περιοριστικές άδειες, που στην πραγματικότητα αποθαρρύνουν την χρήση, απαγορεύοντας την αντιγραφή και τον διαμοιρασμό. Υπάρχει όμως μια ολόκληρη οικογένεια ελεύθερων αδειών που ενθαρρύνουν την επαναχρησιμοποίηση και την διανομή, απαιτώντας απλά την αναγνώριση στον δημιουργό και την ίδια αντιμετώπιση στην επαναχρησιμοποίηση αυτή.

Από την δημιουργία του, το CERN έχει χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο για να διαμοιραστεί οπτικοακουστικό υλικό ανοιχτά. Για να κάνουμε ξεκάθαρο στο κοινό ότι θέλαμε το υλικό μας να κυκλοφορεί και να χρησιμοποιείται ελεύθερο δημιουργήσαμε ένα πρωτοποριακό σύστημα ελεύθερων αδειών. Περιείχαν όρους και κανόνες που ικανοποιούσαν τη φύση του οργανισμού μας και ήταν συνεπείς με την ιδρυτική μας σύμβαση ως ειρηνική επιστημονική συνεργασία.

Καθώς όμως το διαδίκτυο μεγάλωσε, άπειρο οπτικοακουστικό υλικό κυκλοφόρησε σε όλο τον πλανήτη και το ίδιο συνέβη και με τις άδειες. Ο μέσος χρήστης διαδικτύου, αλλεργικός στα νομικά κείμενα που ήταν γραμμένες οι άδειες, πολλές φορές μπερδευόταν και αδιαφορούσε για τις λεπτομέρειες και τους όρους χρήσης του υλικού.

Οι τυποποιημένες ανοιχτές άδειες Creative Commons έγιναν πολύ δημοφιλείς καθώς χρησιμοποιούνται σταθερά όλο και περισσότερο και γίνονται αντιληπτές πιο εύκολα. Καθώς, οι τυποποιημένες αυτές άδειες εξαπλώθηκαν, η άδειες CERN απομονώθηκαν, θεωρήθηκαν εξειδικευμένες και ξεπεράστηκαν από τα νέα μέσα.

Έτσι και εμείς, μετά από ενθάρρυνση και υποστήριξη των ειδικών ομάδων μας αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε την πρώτη μας συλλογή φωτογραφιών με άδεια Creative Commons. Διαλέξαμε την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή (CC – BY – SA) ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα αναφέρεται ο δημιουργός αλλά και όποιο καινούριο αποτέλεσμα δημιουργείται να κυκλοφορεί αντίστοιχα με την ίδια άδεια.

Πιστεύουμε ότι με αυτή τη μικρή αλλά σημαντική αλλαγή, οι φωτογραφίες και τα video μας θα είναι διαθέσιμα σε περισσότερο κόσμο, θα χρησιμοποιούνται ευρύτερα από την κοινότητα και θα επαναχρησιμοποιούνται άνετα από περισσότερο κόσμο.

Ήδη η αλλαγή αυτή στην αδειοδότηση, επέτρεψε την χρήση των πρόσφατων φωτογραφιών Director-Generals από την Wikipedia για πρώτη φορά και την συμπερίληψη των ανακαλύψεων Higgs από τα προγράμματα ATLAS και CMστην σελίδα Higgs boson page!

Ο αέρας αλλαγής άρχισε να φυσάει και ελπίζουμε ότι οι τυποποιημένες άδειες θα αποτελέσουν σύνηθες φαινόμενο στο CERN!”

πηγή: http://home.web.cern.ch/about/updates/2013/10/cern-releases-photos-under-creative-commons-licence