ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Συνεργασία του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού και Επικοινωνίας με τα Creative Commons Fr. και το Open Knowledge Foundation Fr.

Την προηγούμενη εβδομάδα, στη Γαλλία, η Υπουργός Πολιτισμού και Επικοινωνίας, Aurélie Filippetti, ανακοίνωσε την καινούρια συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Επικοινωνίας με το Ίδρυμα Ανοιχτής Γνώσης Γαλλίας (Open Knowledge Foundation France) με στόχο την χαρτογράφηση του Δημοσίου Τομέα/ περιεχομένου Δημόσιας Κυριότητας/ Κοινού Κτήματος (Public Domain) της χώρας.

Η Γαλλίδα Υπουργός εγκαινίασε το Πρόγραμμα “Public Domain Calculator” που στόχο έχει να αναπτύξει ένα εργαλείο το οποίο θα βοηθάει στην εξακρίβωση της νομικής κατάστασης ενός έργου, δηλαδή θα βοηθάει τους χρήστες να μάθουν αν έχει λήξει η χρονική διάρκεια προστασίας του έργου και αν αυτό ανήκει στο Κοινό Κτήμα (Public Domain) ή όχι. Η Υπουργός έθεσε μια σειρά από πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την προώθηση μιας Γαλλίας πιο ανοιχτής και πιο δημιουργικής. Η σημαντική αυτή ανακοίνωση, συμπεριλάμβανε πολλά μέτρα ανάμεσα στα οποία, ήταν πολιτική Ανοιχτών Δεδομένων για τον Πολιτισμό, η ενθάρρυνση εργαστηρίων με σκοπό την πολιτιστική καινοτομία κ.α. Μεγάλης σημασίας όμως αποτελούν οι συνεργασίες που ανακοίνωσε η Υπουργός ανάμεσα στην κυβέρνηση και το Ίδρυμα Ανοιχτής Γνώσης και τα Creative Commons Γαλλίας.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Επικοινωνίας θα συνεργαστεί με τα Creative Commons Γαλλίας για να επιμορφώσει μαθητές, δημιουργούς και γενικά την κοινωνία να χρησιμοποιούν τις άδειες Creative Commons. Η ανακοίνωση αυτή της Γαλλίδας Υπουργού είναι ένα τεράστιο βήμα για το Ανοιχτό Κίνημα. Είναι ενθαρρυντικό ότι η κίνηση αυτή έρχεται από την Γαλλία μια χώρα που είναι αρκετά συντηρητική σε θέμα copyright και Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Η αναγνώριση για τις άδειες Creative Commons ως εργαλείο για την προώθηση της καινοτομίας και του Πολιτισμού είναι εξαιρετικής σημασίας! Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Υπουργού “Αυτά τα εργαλεία συνάδουν με τον νόμο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και ταιριάζουν απόλυτα με την πολιτική ψηφιοποίησης που θέλουμε να ακολουθήσουμε σαν μέρος του εθνικού προγράμματος για την τέχνη και την εκπαίδευση στον πολιτισμό.”

Παράλληλα, το Υπουργείο σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ανοιχτής Γνώσης Γαλλίας θα χαρτογραφήσει το Γαλλικό Kοινό Κτήμα/ Δημόσιο Τομέα με στόχο την διευκόλυνση του κοινού για το ποια έργα ανήκουν σε αυτό ή όχι.

Συγχαίρουμε την Υπουργό και τα Creative Commons Γαλλίας και το Ίδρυμα Ανοιχτής Γνώσης Γαλλίας για αυτή την πάρα πολύ σημαντική συνεργασία. Παρακολουθήστε εδώ το video για το πως λειτουργεί το “Public Domain Calculator”

Le démonstrateur du calculateur du domaine public français from Ministère de la Culture on Vimeo.