ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

OERu: ένα Διαδικτυακό Πανεπιστήμιο που χρησιμοποιεί μόνο Ανοιχτό Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο!

Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013 ξεκίνησε επίσημα στο Thompson Rivers University στο Kamloops British Columbia, η μη κερδοσκοπική διαδικτυακή πλατφόρμα OERu , μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ανοιχτού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου Νέας Ζηλανδίας! Η πλατφόρμα OERu παρέχει ελεύθερα πανεπιστημιακά μαθήματα σε φοιτητές, καθηγητές, ακαδημαϊκούς και χρήστες γενικά χρησιμοποιώντας Ανοιχτά Εκπαιδευτικά Δεδομένα (OER). Καθώς το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο από το δίκτυο UNESCO-COL OER Chair και έγινε πραγματικότητα με τη συνεργασία 32 οργανισμών και ιδρυμάτων από 5 ηπείρους, είναι πλέον διαθέσιμο χρησιμοποιώντας Ανοιχτά Εκπαιδευτικά Δεδομένα (OER) και προσφέρει σε όλο τον κόσμο εκπαίδευση και επίσημα κατοχυρωμένα πτυχία από εκπαιδευτικά ιδρύματα παγκοσμίως.

Το Πρόγραμμα OERu προσφέρει σε οικονομικές τιμές πρόσβαση στην εκπαίδευση σε όλους” δήλωσε ο Διευθυντής του Ιδρύματος Ανοιχτού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου Dr. Wayne Mackintosh. “Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια σύνδεση στο Internet και μπορείτε να σπουδάσετε ανεξάρτητα από το σπίτι σας με πρόσβαση σε παγκοσμίου επιπέδου μαθήματα από αναγνωρισμένα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα από όλο τον κόσμο. Στόχος μας είναι ο διαμοιρασμός της γνώσης και η βιωσιμότητα της εκπαίδευσης”

Έρευνες του Commonwealth of Learning και της UNESCO δείχνουν ότι τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια περίπου 100000000 μαθητές θα μπουν στο εκπαιδευτικό σύστημα. “Η πρόκληση που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε είναι το πως θα προσφέρουμε εκπαιδευτικούς χώρους για αυτούς τους επιπλέον καινούριους μαθητές. Ο αριθμός αυτός των μαθητών αντιστοιχεί περίπου σε 4 μεγάλα πανεπιστήμια με περίπου 30000 μαθητές το καθένα για κάθε εβδομάδα για τα επόμενα 15 χρόνια.”δήλωσε ο κ. Mackintosh. Στόχος του OERu είναι δώσει σε αυτούς τους μαθητές την ευκαιρία να σπουδάσουν εκτός του μέχρι τώρα παραδοσιακού εκπαιδευτικού μοντέλου και να πάρουν επίσημα πιστοποιητικά.

Σε μια εποχή που τα κόστη της εκπαίδευσης έχουν ανέβει δραματικά όπως αντίστοιχα και τα ποσοστά ανεργίας, η πλατφόρμα OERu θα παρέχει ένα παράλληλο εκπαιδευτικό σύμπαν που θα βασίζεται αποκλειστικά στην χρήση Ανοιχτού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου (OER), υψηλής ποιότητας και στην παροχή κατοχυρωμένων εκπαιδευτικών πιστοποιητικών. Το OERu χρησιμοποιεί Ανοιχτό Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο ως στοιχείο κλειδί για την διερεύνηση και την βιωσιμότητα της ανώτερης εκπαίδευσης και στόχο έχει να εισαχθούν το Ανοιχτό Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο και οι Ανοιχτές Εκπαιδευτικές Πρακτικές στα ιδρύματα όλου του κόσμου.

Τα ανοιχτά χαρακτηριστικά του OERu, δηλαδή, η χρήση Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα, η Ανοιχτή Αξιολόγηση από το σύνολο (open peer review), τα Ανοιχτά Αρχεία και το Ανοιχτό Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο είναι οι διαφοροποιήσεις κλειδιά από τα MOOCs (massive open online course). Μια άλλη μεγάλη διαφορά είναι η δέσμευση του OERu να προσφέρει στους μαθητές την επιλογή να παίρνουν επίσημο πιστοποιητικό παρακολούθησης με ένα μικρό αντίτιμο.

Η έναρξη του OERu έγινε στο Thompson Rivers University και συνέπεσε με την συνάντηση του Ανοιχτού Δικτύου OERu με Ιδρύματα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, κυβερνητικούς αντιπροσώπους και διεθνή πρακτορεία. Το αποτέλεσμα ήταν μια περίληψη όλων των συζητήσεων που διερεύνησαν τις φοβερές προοπτικές, πρακτικές και δυνατότητες του OERu και την βελτιστοποίηση των μαθημάτων σε υψηλά εκπαιδευτικά επίπεδα. Η συνάντηση υπάρχει και σε streaming εδώ.

Σε αυτό το σημείο το OERu προσφέρει δυο πιστοποιητικά – ένα προπτυχιακό και ένα μεταπτυχιακό και δοκιμάζει ένα Micro MOOC. Οι οργανισμοί που επιλέγουν να συμμετέχουν στο OERu έχουν τρεις λόγους:

  • να συμμετέχουν σε ένα παγκόσμιο δίκτυο οργανισμών που “σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο”

  • να συμμετέχουν στον φιλανθρωπικό σκοπό ανοιχτής πρόσβασης σε μια πιο οικονομική εκπαίδευση από άποψη διδάκτρων ειδικά σε μαθητές που έχουν αποκλειστεί από την ανώτατη εκπαίδευση.

  • Να μάθουν για νέα επιχειρηματικά μοντέλα και να διατηρήσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα καθώς η Ανοιχτή Εκπαίδευση θα αποτελέσει το μέλλον.

Σχετικοί Σύνδεσμοι:

Comments are closed.