ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντές Αιγαίου στην Λέσβο με την Συμπαράσταση του Πανεπιστημίου Αιγαίου!

Σας παρουσιάζουμε το  Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Αιγαίου που θα γίνει 8 με 11 Δεκέμβρη 2013 στην Λέσβο. Το Φεστιβάλ χρηματοδοτείται και διοργανώνεται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Περιφερειακό Ταμείο) με τη συνεργασία και συμπαράσταση του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η εκτέλεση της παραγωγής έχει ανατεθεί στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Ιστορικό Ντοκιμαντέρ» επικεφαλής της οποίας είναι ο Κώστας Σπυρόπουλος, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ έχει ως επίκεντρό του ένα νησί του Βόρειου Αιγαίου (για το 2013 το νησί της Λέσβου).  Στο νησί αυτό φιλοξενούνται οι βραβευμένοι δημιουργοί των ντοκιμαντέρ και γίνονται όλες οι προβολές και λοιπές εκδηλώσεις, μερικές από τις οποίες μεταδίδονται με τεχνολογία live streaming στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αλλά και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, όπου υπάρχει τεχνική δυνατότητα.

Ο βασικός χαρακτήρας του Φεστιβάλ αφορά τα «κοινωνικά», «πολιτικά» και «ιστορικά» ντοκιμαντέρ (η Ιστορία αντιμετωπίζεται πολύ περισσότερο ως η διερευνητική ματιά του σημερινού ανθρώπου στο χρόνο και στο παρόν και πολύ λιγότερο ως ακαδημαϊκή ενασχόληση με μια παρελθούσα πραγματικότητα).  Πέρα από τις διεθνώς καταξιωμένες και αναγνωρισμένες παραγωγές της δυτικής κουλτούρας (κάποιες βραβευμένες με Οscar), ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει για ταινίες που προέρχονται από την «άλλη όχθη»,  που, στην περίπτωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Αιγαίου, είναι οι ταινίες που έρχονται από την Τουρκία, τον Αραβικό κόσμο και την Αφρική. Στις προσεχείς διοργανώσεις του Φεστιβάλ θα αναδειχθούν επίσης ως ξεχωριστές θεματικές ενότητες οι ταινίες ντοκιμαντέρ με τουριστικό/ταξιδιωτικό χαρακτήρα, οι σπουδαστικές ταινίες και οι ταινίες περί τις τέχνες.

Όμως ένα Φεστιβάλ δεν είναι μόνο ταινίες. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, πέρα από την προσφορά του σε έμψυχο δυναμικό και εξοπλισμό, διοργανώνει το μεγαλύτερο παράλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ σε ελληνικό Φεστιβάλ. Με δεκάδες ώρες διδασκαλίας για τον κινηματογράφο και το ντοκιμαντέρ, τα σεμινάρια απευθύνονται στο  ευρύ κοινό και διδάσκονται από καθηγητές Πανεπιστημίου και επαγγελματίες σκηνοθέτες και στα έξι  νησιά του Αιγαίου όπου εδρεύει το Πανεπιστήμιο.

Εκπαιδευτικά σεμινάρια προς συγκεκριμένες ομάδες κοινού και επαγγελματίες διοργανώνει και το ίδιο το Φεστιβάλ, αλλά και η μη κερδοσκοπική εταιρεία «Ιστορικό Ντοκιμαντέρ».  Για το 2013 διοργανώνεται παράλληλο σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς με  θέμα τη χρήση των ντοκιμαντέρ ως εκπαιδευτικό εργαλείο.

Τέλος ένας βασικός στόχος που θα αρχίσει να αναπτύσσεται από το Φεστιβάλ του 2014 είναι να καθιερωθεί το AegeanDocs ως Διεθνής κόμβος διανομής ντοκιμαντέρ σε ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης (ιδίως των Ηνωμένων Πολιτειών, Αυστραλίας, Ευρώπης και Κίνας).  Αυτός ο κόμβος λείπει από το ευρωπαϊκό στερέωμα και αποτελεί στόχο για τη διεθνή καταξίωση του ΑegeanDocs, αλλά και για την ανάπτυξη, με τον καιρό, ενός νέου θεματικού τουρισμού για τα νησιά του Αιγαίου του κινηματογραφικού/πολιτιστικού τουρισμού.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου:

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα  1: Σεμινάρια Πανεπιστημίου Αιγαίου στις Οπτικοακουστικές Τέχνες και Επικοινωνία, Κύκλος «Οπτικοακουστικός εγγραμματισμός».

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διοργανώνει παράλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα,  ανεξάρτητου οικονομικά από το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Αιγαίου,  τις ίδιες ημέρες και σε διπλανούς χώρους από το Φεστιβάλ:  σε κάθε ένα από τα έξι νησιά θα διεξάγονται τετράωρα σεμινάρια για το ευρύ κοινό κάθε ημέρα του Φεστιβάλ (από Κυριακή 8 ως Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου). Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, ο λέκτορας Σεναριογραφίας και Σκηνοθεσίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιάννης Σκοπετέας.

Συνολικά 16 ώρες διαλέξεων  και συζητήσεων  για το ευρύ κοινό με θέμα την ιστορία, τη θεωρία και τους τρόπους κατανόησης  των κινηματογραφικών ταινιών και ειδικότερα των ταινιών ντοκιμαντέρ. Έξι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και προσκεκλημένοι καθηγητές άλλων Πανεπιστημίων, μαζί με σκηνοθέτες προσκεκλημένους του Φεστιβάλ, θα γνωρίσουν στο ευρύ κοινό την γλώσσα των οπτικοακουστικών έργων σε ένα πρόγραμμα 16 ολόκληρων ωρών μέσα σε τέσσερις ημέρες. Με την παρακολούθηση και των 16 ωρών δίνεται Βεβαίωση Παρακολούθησης του πανεπιστημίου Αιγαίου. Λεπτομέρειες-εγγραφές στο   http://top.seminaria.aegean.gr/seminars

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα 2: Σεμινάριο Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Αιγαίου για εκπαιδευτικούς

Σε συνεργασία με τη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Λήμνου και Αγ .Ευστρατίου, το Φεστιβάλ διοργανώνει σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με θέμα «Το ντοκιμαντέρ ως εκπαιδευτικό εργαλείο στην τάξη». Βασικός ομιλητής ο σκηνοθέτης Βασίλης Λουλές που θα αναλύσει πως μπορεί να χειριστεί ο εκπαιδευτικός την προβολή ταινιών ντοκιμαντέρ μέσα στο μάθημα.  Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.