ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

H Βρετανική Βιβλιοθήκη ανεβάζει ένα εκατομμύρια αρχεία ελεύθερα στο Flickr!

Σε πρόσφατη ανακοίνωση της, η Βρετανική Βιβλιοθήκη μας ενημέρωσε ότι “ανέβασε” ένα εκατομμύριο σκαναρισμένα αρχεία από βιβλία του 17ου – 19ου αιώνα στο FlickrΤο διάσημο Ίδρυμα ξεκινάει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με στόχο να ερευνηθούν από το ίδιο το κοινό και τους χρήστες νέες και καινοτόμες χρήσεις του υλικού αυτού και να δημιουργηθούν καινούρια εργαλεία αναζήτησης και κατηγοριοποίησης. Ήδη τα κείμενα με τις περιγραφές είναι έτοιμα μέσω του Github . Πρόκειται για ένα εξαιρετικής σημασίας έργο που έχει ως βασικούς άξονες τα αρχεία του Κοινού Κτήματος (Public Domain) και την δημιουργία διαδικτυακού αποθετηρίου από την Βρετανική Βιβλιοθήκη, ενός από τα σημαντικότερα ιδρύματα στο κόσμο.

Βάση ανακοίνωσης της Βιβλιοθήκης, “Σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε στην αρχή της χρόνιας, μια εφαρμογή με την συμμετοχή του κόσμου (crowdsourcing) για να μπορέσουμε να μαζέψουμε όλες τις περιγραφές που χρειάζονται για κάθε φωτογραφία. Ο στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα δεδομένα για να μπορέσει μετά το πρόγραμμα να ταυτοποιήσει όλο το υλικό. Τα δεδομένα από αυτό θα είναι όσο ανοιχτά γίνεται όπως και ο κώδικας του προγράμματος θα κυκλοφορεί με ανοιχτή άδεια.

Τα κείμενα – περιγραφές των εικόνων, είναι διαθέσιμα στο Github και διατίθενται και αυτά με Ανοιχτή Άδεια “Κοινού Κτήματος” Με αυτή τη κίνηση θέλουμε να δώσουμε στο κοινό να καταλάβει ότι ο σκοπός μας είναι να είναι ανοιχτά ώστε να μπορεί ο καθένας να δουλέψει πάνω σε αυτά, να τα επεξεργαστεί και να τα βελτιώσει όπου χρειάζεται ώστε να διαμοιραστεί η γνώση.

Υπάρχουν πολύ λίγα αρχεία με πληροφορίες τέτοιου είδους ελεύθερα για να τα χρησιμοποιήσει κάποιος και με το να τα ανεβάσουμε στο διαδίκτυο ελπίζουμε να δραστηριοποιήσουμε και να υποστηρίξουμε την έρευνα που αφορά τυπωμένες εικόνες, χάρτες , αρχεία κ.α.”