ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

#Open Creative Commons Greece @Frown, the day after!

Τα Creative Commons Ελλάδας σε συνεργασία με την πλατφόρμα Frown και με την υποστήριξη της Eταιρίας Ελεύθερου Λογισμικού/ Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) διοργάνωσαν ένα διήμερο Φεστιβάλ στις 7 και 8 Δεκεμβρίου στην FROWN με εργαστήρια, συζητήσεις και performances Ελλήνων καλλιτεχνών που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο χρησιμοποιούν Ανοιχτό Λογισμικό, Ανοιχτές Άδειες, Ανοιχτό Hardware και ανήκουν στο Κίνημα του Ανοιχτού Λογισμικού.

Η συνεργασία μας με τον ανοιχτό χώρο Φράουν ξεκίνησε από την κοινή μας πίστη στη δύναμη του Ανοιχτού. Το Κίνημα του Ανοιχτού Λογισμικού (Open Source Movement), που δεν σχετίζεται με θέματα software μόνο, προάγει την νομιμότητα, την ανοιχτότητα, τον διαμοιρασμό και την επαναχρησιμοποίηση κώδικα, περιεχομένου, δηλαδή κειμένων, μουσικής, ταινιών, πληροφοριών, δεδομένων, αρχείων και γνώσης και μας εισάγει σε ένα κόσμο που λειτουργεί και πράττει βάσει ενός διαφορετικού συστήματος αξιών. Η χρήση Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα, η χρήση Ανοιχτού Hardware και η χρήση Ανοιχτής Αδειοδότησης είναι πλέον διαδεδομένη παγκοσμίως και το ίδιο και στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, το Διαδίκτυο αποτελεί μια νέα πλατφόρμα εργασίας για μουσικούς, καλλιτέχνες, εικαστικούς και ακαδημαϊκούς ενώ τα νέα μέσα και κοινωνικά δίκτυα ή οι νέοι τρόποι χρηματοδότησης και επιχειρηματικής δράσhς εξελίσσονται συνεχώς και στόχος μας είναι να αναδείξουμε τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα αντίστοιχα projects που γίνονται και στη χώρα μας.

Το φεστιβάλ μάζεψε αρκετό κόσμο και αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε κάποια από τα μέλη της Ανοιχτής Κοινότητας στην Ελλάδα. Ο φιλόξενος χώρος των Frown γέμισε με καλλιτέχνες, performers, δικηγόρους, νομικούς και γενικότερα χρήστες του Διαδικτύου. Το πρωι του Σαββάτου, ο Μαρίνος Κουτσομιχάλης έκανε δυο πολυ ενδιαφέροντα roundtables. Στο πρώτο μας παρουσίασε το SuperCollider, ένα περιβάλλον και μια γλώσσα προγραμματισμού, για τη σύνθεση ήχου σε πραγματικό χρόνο και αλγοριθμική σύνθεση. Στη συνέχεια, προχώρησε στη παρουσίαση του Audacity, ενός ανοικτού κώδικα προγράμματος καταγραφής και επεξεργασίας ψηφιακού ήχου. Ο Μαρίνος μας έδειξε πολλά παραδείγματα χρήσης των δυο προγραμμάτων από την δική του προσωπική εξαιρετική δουλειά. Στην συνέχεια, ο Αλέξανδρος Δρυμωνίτης παρουσίασε τη Pure Data (Pd),μια γλώσσα oπτικού προγραμματισμού που αναπτύχθηκε για τη δημιουργία διαδραστικού ήχου / μουσικής και έργα πολυμέσων. Οι δύο ομιλητές/ καλλιτέχνες μας εξήγησαν γιατί επιλέγουν τα συγκεκριμένα προγράμματα, γιατί επιλέγουν Open Source και για τη δημιουργία μέσα στην Ανοιχτή Κοινότητα. Η σημασία της ισχυρής κοινότητας πίσω από τα Open Source προγράμματα ή το Open Hardware είναι ένα χαρακτηριστικό που ενισχύει το επιχείρημα υπέρ του Ανοιχτού Κινήματος

Το μεσημέρι του Σαββάτου, έγινε Ανοιχτή συζήτηση με τον δικήγόρο Πρόδρομο Τσιαβό και την Μαρία Μερτζάνη Creative Commons Greece. Θελήσαμε να κάνουμε μια εισαγωγή στο νόμο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και όσο γίνεται περιληπτικά να παρουσιάσουμε τους νόμους που αφορούν την κατοχύρωση, την διανομή και την αδειοδότηση περιεχομένου. Η παρουσίαση είναι διαθέσιμη εδώ. Η κουβέντα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς παρατηρείται ότι στην Ελλάδα οι γνώσεις περί copyright, πειρατείας και ελεύθερης χρήσης είναι πολύ περιορισμένες ή πολλές φορές λανθασμένες. Στόχος μας ήταν να καταλήξουμε την κουβέντα στις άδειες Creative Commons, ένα από τα πιο διαδεδομένα συστήματα Ανοιχτής Αδειοδότησης και να δούμε κάποια παραδείγματα χρήσης των αδειών. Παράλληλα στον κάτω χώρο της Φράουν γινόταν προβολή ταινιών, ντοκιμαντέρ και ομιλιών σε σχέση με το Ανοιχτό Κίνημα.

Η βραδιά έκλεισε με sound performances και live δημιουργών που χρησιμοποιούν Open Source, Open Hardware και Ανοιχτές Άδειες. Υπάρχει μεγάλο μέρος των Ελλήνων καλλιτεχνών που πειραματίζονται, δοκιμάζουν και ακολουθούν εναλλακτικούς δρόμους για δημιουργία, παραγωγή και διαμοιρασμό. Τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά εντυπωσιακά. Μπορείτε να ακούσετε τη ζωντανή ηχογράφηση εδώ και να καταβάσετε τα κομμάτια δωρεάν με άδεια Creative Commons εδώ. Παρακολουθήσαμε τους: Αλέξανδρος Δρυμωνίτης ,τον No God Ritual ο οποίος μόλις κυκλοφόρησε τη δουλειά του “Νuum” (Felt 009/Romvos 002)”, τον Zombie Penguin, τους Barbara’s Straight Son, των οποίων το “A Memoir of Kilgore Trout” είναι ένα εννοιολογικό άλμπουμ για το έργο του συγγραφέα Kurt Vonnegut (1922-2007) και τον Kid Flicks

Την Κυριακή το πρωί, η μέρα ξεκίνησε με Arduino και την Αφροδίτη Ψαρρά που πραγματικά αποτελεί έμπνευση. Η Αφροδίτη μας έκανε ένα θεωρητικό εργαστήριο για το Arduino, μας μίλησε για το πως ξεκίνησε να ασχολείται με το open hardware και την αγώγιμη κλωστή, μοιράστηκε μαζί μας την εμπειρία της από το Maker Fair της Ρώμης, και μας έδειξε τα έργα της. Το βράδυ είχαμε την ευκαιρία να δούμε ζωντανά το Iduro () Performance της Αφροδίτης με την Αγγελική Χατζή. Στη συνέχεια ανέλαβε ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου , καθηγητής στη Καλών Τεχνών στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Ψηφιακές Μορφές Τέχνης” ο οποίος έκανε ένα roundtable για το Processing. Το Processing είναι μια γλώσσα προγραμματισμού που δημιουργήθηκε από καλλιτέχνες και είναι ένα εργαλείο δημιουργικού προγραμματισμού. Παραδείγματα δημιουργίας με Processing μπορείτε να βρείτε εδώ

Idoru() @Frown from Afroditi Stereo on Vimeo.

Το μεσημέρι της Κυριακής ακολούθησε προβολή μέρους του ντοκιμαντέρ του Ηλία Μαρμαρά (Καλλιτέχνης Ψηφιακών Μέσων/ Συνιδρυτής της Ομάδας Personal Cinema) με τίτλο “Common Knowledge: Communities of Knowledge Production in Greece”. Στο απόσπασμα αυτό παρακολουθήσαμε μερικούς από τους νέους Ανοιχτούς χώρους στην Ελλάδα που λειτουργούν και δρουν σε διάφορους τομείς, από την τεχνολογία και την τέχνη μέχρι την καλλιέργεια και το διαμοιρασμό τεχνογνωσίας (μερικά παραδείγματα: Fablab Athens, το Hackerspace, την Πλατφόρμα Φράουν, το Σπιθάρι κ.α.

Μετά συνεχίσαμε την κουβέντα περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας με μεγάλη συμμετοχή από το κοινό και αναλύσαμε περισσότερο τις άδειες Creative Commons και γιατί κάποιος να τις επιλέξει. Συνειδητοποιήσαμε και εμείς ότι ήταν αδύνατο να αποφύγουμε την εισαγωγή στην Πνευματική Ιδιοκτησία καθώς οι έννοιες είναι συγκεχυμένες στο μυαλό των χρηστών και των δημιουργών, ειδικά όσο αφορά το διαδίκτυο. Προχωρήσαμε λίγο παραπέρα και μιλήσαμε για ψηφιακή διανομή και τις εναλλακτικές δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο και για επιχειρηματική δράση. Στη συζήτηση συμμετείχε ο Στάθης Αθανασίου, σκηνοθέτης και μέλος της ομάδας ΒΑΚΙΣ που πρόσφατα δημιούργησαν την ταινία Α (Alpha)μια εντελώς ανεξάρτητη, χρηματοδοτημένη από το κοινό (crowdfunded) ελληνική ταινία που διατίθεται με άδειaCreative Commons. Ο Στάθης μας μίλησε λίγο για τη εμπειρία του από το Crowdfunding, για την προηγούμενη του ταινία DOS και την πορεία της μέσω των παραδοσιακών τρόπων διανομής και για την Κινηματογραφική Παράσταση Α και γιατί επέλεξε τις άδειες Creative Commons. Άλλη μια εντυπωσιακή παρουσίαση που μας έδειξε ότι πάντα υπάρχει τρόπος.

Το φεστιβάλ #Openέκλεισε την Κυριακή το βράδυ πάλι με sound performances από Έλληνες Δημιουργούς. Παρακολουθήσαμε τον Άγγελο Κυρίου, για την απόδοση του έργου του χρησιμοποιούνται: φωνή, κιθάρα, casio και κάποια δείγματα ηχογραφήσεων (μέσω tablet στη συγκεκριμένη), Στράτο Μπιχάκη, που ως πρώτες ύλες και εργαλεία χρησιμοποιεί τον ήχο, το φως, ελεύθερα δεδομένα και προγράμματα ανοιχτού κώδικα, το Τhe Hydra, το leftfield sound project του Δημήτρη Παπαδάτου, την Αφροδίτη Ψαρρά και το performance Iduro () με την Αγγελική Χατζή, και τους BalineseBeast (Γιώργος Αξιώτης και Ιλάν Μανουάχ).

Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν στο #Open Creative Commons Greece @Frown και ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα πολλά φεστιβάλ και εκδηλώσεις για τη διάχυση της γνώσης, την μεταφορά τεχνογνωσίας και εργαλείων δημιουργίας Ανοιχτού Λογισμικού και Ανοιχτού Hardware. Ταυτόχρονα, η ενημέρωση του κόσμου σε θέματα ελεύθερου διαμοιρασμού , αδειοδότησης και των αδειών Creative Commons αποτελεί στόχο μας για το επόμενο διάστημα. Τα Creative Commons Ελλάδας σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/ Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) και με Ανοιχτούς χώρους όπως η Πλατφόρμα Φράουν αναγνωρίζουμε την κοινωνική και οικονομική αξία του διαμοιρασμού περιεχομένου με Ανοιχτές Άδειες, του Ανοιχτού Λογισμικού και του Ανοιχτού Κινήματο.

Για σχόλια πάνω στην εκδήλωση και προτάσεις συνεργασίας για το μέλλον επικοινωνήστε μαζί μας στο info@creativecommons.gr

Idoru() @Frown from Afroditi Stereo on Vimeo.

 

Comments are closed.