ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα Σειρά Αδειών Creative Commons για Διακυβερνητικούς Οργανισμούς!

Πρόσφατα, ανακοινώθηκε μια καινoύρια σειρά αδειών Creative Commons ειδικά σχεδιασμένες για Διακυβερνητικούς Οργανισμούς (International Intergovernmental OrganizationsΟ ρόλος των διακυβερνητικών οργανισμών είναι να συγκεντρώνουν μεγάλη γκάμα σημαντικών πληροφοριών και περιεχομένου, από ακαδημαϊκά και επιστημονικά άρθρα μέχρι περιβαλλοντικά δεδομένα. Όπως και άλλοι δημιουργοί περιεχομένου, που αναζητούν τον καλύτερο τρόπο να διαμοιραστεί η δουλειά τους και να πετύχουν την μεγαλύτερη δυνατή απήχηση, οι Διακυβερνητικοί Οργανισμοί επωφελούνται από την χρήση των αδειών Creative Commons .

Από την Σύνοδο Κορυφής 2011 στη Βαρσοβία, και σε συνάρτηση με την ανάπτυξη της έκδοσης 4.0 των αδειών, εργαζόμαστε επισταμένα με Διακυβερνητικούς Οργανισμούς για να καταλάβουμε και να βρούμε αποδεκτούς τρόπους να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες τους με τις άδειες Creative Commons. Η διαδικασία που ακολουθήσαμε έμοιαζε πολύ με την μεταβίβαση στην έκδοση 3.0 των αδειών που στόχο είχε να επιλύσει ειδικά θέματα της κάθε χώρας ξεχωριστά. Επιπρόσθετα, ψάχνουμε τρόπους και ευκαιρίες υιοθέτησης, έτσι ώστε το πολύτιμο έργο των Διακυβερνητικών Οργανισμών να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί παγκοσμίως κάτω από μια τυποποιημένη άδεια. Για παράδειγμα, η Διεθνής Τράπεζα εξετάζει τρόπους να ενσωματώσει τις άδειες Creative Commons στην νέα πολιτική Ανοιχτής Πρόσβασης που αναπτύσσει και το Ίδρυμα Commonwealth of Learning έχει ήδη υιοθετήσει πολιτική Ανοιχτού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου με την οποία εκδίδει το υλικό της με άδεια CC.

Όσο περισσότερη πρόσβαση έχει κάποιος σε έργο Διακυβερνητικών Οργανώσεων και όση περισσότερη χρήση του έργου αυτού μπορεί να κάνει, τόσο περισσότερη επιρροή έχουν αυτοί οι Οργανισμοί” δήλωσε ο συνιδρυτής των Creative Commons Lawrence Lessig. “Με το να εκδίδουν πληροφορίες και δεδομένα με άδειες Creative Commons, οι Οργανισμοί δίνουν σε όλο το πλανήτη το δικαίωμα να διαβάζει και να μοιράζεται το έργο τους.”

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη νέα σειρά αυτή των αδειών εδώ