ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

5 Ιστορίες που δείχνουν τις δυνατότητες του Ανοιχτού Κινήματος και των Αδειών Creative Commons!

Καθώς η χρήση των αδειών Creative Commons είναι περισσότερο διαδεδομένη από ποτέ, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός μας συνεχίζει να προωθεί τον διαμοιρασμό και την επαναχρησιμοποίηση περιεχομένου με δωρεάν νομικά εργαλεία και στόχο την ενδυνάμωση της κοινότητας. Μια από τις δράσεις προς αυτό το σκοπό είναι το Team Open ! To Team Open είναι μια διαλογή και παρουσίαση ιστοριών ανθρώπων από όλο τον πλανήτη που χρησιμοποιούν άδειες Creative Commons με στόχο να κάνουν τον κόσμο καλύτερο.

Στην διαδικτυακή πλατφόρμα αυτή τη στιγμή μπορείτε να βρείτε ιστορίες ανθρώπων που παρουσιάζουν project που άλλαξαν τον κόσμο το 2013:

Kasyoka Mutunga

1.mutungaΧάρη στη δουλειά της Kasyoka Mutunga, μιας 19χρονης μαθήτριας νομικής και του Simeon Oriko, ενός 24χρονου προγραμματιστή, οι μαθητές λυκείου σε όλη την Αφρική μπορούν να αναπτύσσουν εφαρμογές, λύσεις σε προβλήματα κατά τόπους, με το να έχουν πρόσβαση στη παγκόσμια γνώση μέσω Twitter, Youtube και Ανοιχτού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που τρέχει μετά το σχολείο μέσω της πρωτοβουλίας School of Open που βασίζεται πλήρως σε άδειες Creative Commons και στόχο έχει να στηρίξει τους μαθητές που θέλουν να επεξεργαστούν, να επιμεληθούν και να διαμοιράσουν ελεύθερα εκπαιδευτικό υλικό. “Για τους περισσότερους ανθρώπους, οι άδειες Creative Commons είναι ένα νομικό εργαλείο, που χτίζει πάνω στο Δικαίωμα Πνευματικής Ιδιοκτησίας, Copyright. Όταν όμως αρχίζεις να το χρησιμοποιείς και να βλέπεις πως το χειρίζονται οι μαθητές και πως επηρεάζει τις ζωές τους, σταματάει να είναι απλά ένα νομικό εργαλείο. Γίνεται ένα όργανο που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να κάνουν καλύτερους τους εαυτούς τους και να πάνε ένα βήμα μπροστά. Δεν είναι απλά ένα νομικό πράγμα που εφευρέθηκε σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον. Αλλάζει ζωές, είναι εξαιρετικά σημαντικό” σύμφωνα με τα λόγια της Mutunga.

Daniel Branan

2.daniel brananΈνα άλλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ξεχώρισε φέτος έχει επικεφαλή τον Daniel Branan. Μια ομάδα καθηγητών φυσικής ενσωμάτωσαν Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα και μαθήματα αδειοδοτημένα με άδεια Creative Commons στο πρόγραμμα τους για να παρέχουν σε μαθητές εξ αποστάσεως πρόσβαση σε εξοπλισμό εργαστηρίου ώστε να κάνουν πειράματα εικονικά. Οι εκπαιδευτικοί ανήκουν στο North American Network of Science Labs Online (NANSLO) που καλύπτει αρκετά σχολεία σε Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδά. Ο Daniel Branan, επίσης Διευθυντής Εργαστηρίου στο NANSLO σημειώνει: “Το γεγονός ότι αυτό το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο με Ανοιχτή Άδεια από την αρχή, απομακρύνει το άγχος από όλους μας εδώ. Οριοθετεί το περιβάλλον και κάνει ξεκάθαρο σε όλους από την αρχή ότι όλα μέσα στο πρόγραμμα είναι ανοιχτά για διαμοιρασμό. Αυτό ρίχνει πολλά εμπόδια. Και αυτό δίνει μεγάλη ώθηση σε ένα πρόγραμμα που στόχο έχει να βοηθήσει φοιτητές που κινδυνεύουν να μείνουν πίσω στα μαθήματα τους ή να μην κυνηγήσουν μια καριέρα στην επιστήμη εξαιτίας οικογενειακών υποχρεώσεων ή εξαιτίας τους γεγονότος ότι μένουν σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές και δεν έχουν πρόσβαση σε παραδοσιακού είδους τάξεις.”

Dr. Piya Sorcar

3.dr sorcarH Dr. Piya Sorcar, είναι ιδρυτής και CEO του TeachAIDS, και επιβλέπει μια ομάδα ειδικών από διάφορα μέρη του κόσμου σε τομείς όπως η ιατρική, η δημόσια υγεία, η εκπαίδευση που στόχο έχουν να αναπτύσσουν καινοτόμο, υψηλού επιπέδου και πολιτιστικά ταιριαστό λογισμικό για την πρόληψη του Ιού του AIDS παγκοσμίως. Ενώ υπάρχουν και άλλες ομάδες που εργάζονται πάνω στο ίδιο θέμα, η διαφορά με το TeachAIDS είναι ότι διαθέτει το υλικό ελεύθερα στο κοινό δωρεάν με άδεια Creative Commons. Με αυτό τον τρόπο κάνει δυνατή την διάχυση γνώσης και πολύτιμων πληροφοριών σε εκατομμύρια ανθρώπους σε 15 διαφορετικές γλώσσες και πάνω από 70 χώρες. Σύμφωνα με την Dr. Sorcar, “ο μόνος λόγος για τον οποίο το κοινό μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα των ερευνών μας είναι οι άδειες Creative Commons.”

Ramzi Jaber

4.ramsiΣυνδυάζοντας στοιχεία τεχνολογίας, έρευνας, κοινωνικής δικαιοσύνης κ.α. Τοπρόγραμμα Visualizing Palestine (απόρροια του Visualizing Impact) χρησιμοποιεί δεδομένα και γραφικά στοιχεία για να δείξει και να ενημερώσει το κοινό σε θέματα γύρω από το Παλαιστινιακό Ζήτημα. Γεγονότα όπως η έλλειψη πόσιμου νερού στη Γάζα και η συνεχής μετακίνηση των Παλαιστηνίων και πολλά άλλα καλύπτονται και κυκλοφορούν σε μορφή ρεπορτάζ ανοιχτά και ελεύθερα προσβάσιμα με ελπίδα την ευαισθητοποίηση και την εμπεριστατωμένη ενημέρωση του ευρύτερου κοινού. “Το πρόβλημα στο δικό μας μέρος του κόσμου είναι ότι δεν υπάρχει αρκετό περιεχόμενο. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να συλλέξει κάποιος δεδομένα ειδικά στον Αραβικό Κόσμο. Θέλουμε να είμαστε μέρος του Οικοσυστήματος που χρησιμοποιεί εργαλεία όπως τα Creative Commons και να σταματήσουμε πολιτικές διάκρισης και ρατσισμού ενάντια σε μια κοινότητα που αναζητά την ισότητα και την αξιοπρέπεια”

5. Carlos Rossel

5.carlosΓια να αποδείξουμε ότι τα Creative Commons είναι πράγματι παγκόσμια, πέρυσι η Παγκόσμια Τράπεζα καθιέρωσε Πολιτική Ανοιχτής Πρόσβασης που ισχύει για όλο το υλικό που εκδίδει και επιτρέπει τόσο την χρήση όσο και την επανέκδοση των ερευνών της Τράπεζας. Το Αποθετήριο Ανοιχτής Γνώσης από τότε έχει 13000 εκδόσεις και έχει καθιερωθεί ως το ζωτικό κέντρο για έρευνα και υποτροφία. Ο Carlos Rossel, που εργάζεται ως εκδότης της Παγκόσμιας Τράπεζας και αρχηγός του εγχειρήματος δήλωσε “Ύπήρξαν πάνω από 2 εκατομμύρια κατεβάσματα από την αρχή της προσπάθειας μας. Το Αποθετήριο Ανοιχτής Πρόσβασης είναι ένα προνόμιο και έχει ωφελήσει εκατοντάδες συγγραφείς που μπορούν να δουν πλέον πόσες φορές και από που έχουν κατέβει τα επιστημονικά άρθρα τους.

Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα χρήσης των Αδειών Creative Commons σε παγκόσμιο επίπεδο το 2013. Είναι πλέον γεγονός ότι τα νομικά εργαλεία Creative Commons αποτελούν κίνητρο και όργανο για να γίνει ο κόσμος καλύτερος. Η ενδυνάμωση της κοινότητας και η ανάδειξη χρήσεων προσπαθειών και πρωτοβουλιών Ανοιχτού Περιεχομένου, Ανοιχτής Εκπαίδευσης, Ανοιχτού Λογισμικού, Ανοιχτής Διακυβέρνησης, Ανοιχτής Πρόσβασης και Ανοιχτού Πολιτισμού αποτελεί στόχος μας και επιτακτική ανάγκη και το 2014 στην Ελλάδα και παγκοσμίως καθώς η πίστη μας ότι η Ανοιχτότητα είναι το μέλλον είναι γεγονός και αποδεικνύεται καθημερινά.