ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Δράσεις Ανοιχτής Εκπαίδευσης του School of Open για την χρονιά που μας πέρασε!

Ένας από τους σημαντικότερους τομείς του Ανοιχτού Κινήματος είναι η Ανοιχτή Εκπαίδευση (Open Education). Στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια η έννοια της Ανοιχτής Εκπαίδευσης έχει εξελιχθεί και αναπτυχθεί και έχει περάσει γρήγορα στην πράξη. Με τον όρο Ανοιχτή Εκπαίδευση αναφερόμαστε στην Εκπαίδευση που ξεφεύγει από την παραδοσιακή έννοια, πολλές φορές ξεφεύγει και από την αίθουσα και βάζει σε χρήση της νέες τεχνολογίες, τον Ανοιχτό Λογισμικό και κυρίως χρησιμοποιεί ή και παράγει Ανοιχτό Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο (Open Educational Resources)

Μέρος των δράσεων των Creative Commons για την Ανοιχτή Εκπαίδευση είναι το School of Open Πρόκειται για μια παγκόσμια κοινότητα από εθελοντές που στόχο έχει να παρέχει ελεύθερες ευκαιρίες εκπαίδευσης σε σχέση με τη σημασία, την εφαρμογή και την επίδραση που έχει στη ψηφιακή εποχή η “ανοιχτότητα” στην εκπαίδευση, την έρευνα κτλ. Οι εθελοντές αναπτύσσουν και τρέχουν διαδικτυακά μαθήματα, εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα με θέματα όπως οι άδειες Creative Commons, το Ανοιχτό Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο (OER) και τον διαμοιρασμό της δημιουργίας, της γνώσης και της πληροφορίας. Το School of Open λειτουργεί σε συνεργασία των Creative Commons και του Peer 2 peer University.

Το 2013, η χρονιά που μας πέρασε ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την εξέλιξη του School of Open και γενικά της Ανοιχτής Εκπαίδευσης. Αρχικά, ήταν η χρονιά που το School of Open λειτούργησε πραγματικά και σαν σχολείο και πρόσφερε μια σειρά διαδικτυακών μαθημάτων και εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Όλο τον χρόνο, οι εθελοντές συνεισφέρανε με τόσους θαυμάσιους τρόπους. Σας παραθέτουμε μερικά μόνο από τα παραδείγματα δράσεων.

SOO breakdown

Η πιο σημαντική εξέλιξη φέτος για το School of Open ήταν ότι έπαψε να είναι ένα σύνολο διαδικτυακών μαθημάτων στη πλατφόρμα του P2PU. Το School of Open πλεόν είναι μια παγκόσμια κοινότητα και ένα κίνημα εθελοντών που αναπτύσσουν και τρέχουν διαδικτυακά ή και όχι μαθήματα, εργαστήρια σε διάφορα μέρη του κόσμου και εκπαιδευτικά προγράμματα για δασκάλους/καθηγητές, όλα αυτά με στόχο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν προς όφελος τους το Ανοιχτό Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο και τα σχετικά εργαλεία.

Επιγραμματικά λοιπόν το 2013,

Ξεκίνησαν 12 μαθήματα ανεξάρτητα το ένα από το άλλο για οποιονδήποτε θέλει να τα κάνει με ή χωρίς συμμαθητές.

Έτρεξαν 11 βοηθητικά μαθήματα σε θέματα όπως Copyright 4 Educators, Designing Collaborative Workshops, Open Science, CC licensing, Writing Wikipedia Articles, and Why Open?

Διεξήχθη έρευνα για την επίδραση κάποιων από αυτά τα μαθήματα και ολοκληρώσαμε την έρευνα με το Hub Ανοιχτού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου στο Milton Keynes, της Αγγλίας.

Φιλοξενήθηκαν δεκάδες εργαστήρια, course sprints, και διάφορες άλλες εκδηλώσεις και στις 5 ηπείρους σε χώρες όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Κένυα, η Κίνα, το Σουδάν, η Αργεντινή, η Νότια Αφρική και Οι ΗΠΑ.

Ξεκίνησε το School of Open Kenya, ένα μετασχολικό πρόγραμμα για μαθητές λυκείου που μαθαίνει στα παιδιά για το Ανοιχτό Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο, τις άδειες Creative Commons και την Ανοιχτή Κουλτούρα.

Οργανώθηκε διαγωνισμός μηχανικής και σχεδιασμού με χρήση ανοιχτού λογισμικού και αδειών Creative Commons για μαθητές πανεπιστημίου στην Κίνα.

Έτρεξε μια διβδόμαδη κατασκήνωση το καλοκαίρι για Ανοιχτό Εκπαιδευτικό περιεχόμενο στα Luxi Islands στην Κίνα.

Εγκαινιάστηκε το WikiProject Open, μια κοινότητα με νέους και έμπειρους wikipedians που είχε ασχολήθηκε με την βελτίωση των άρθρων της wikipediaσε σχέση με τον όρο “Open” και την χρήση ανοιχτού περιεχομένου.

Υιοθετήθηκε το μάθημα του School of Open “Writing Wikipedia Articles” από το επίσημο πρόγραμμα σπουδών του Πανεπιστημίου του Μίσισιπή για το πρόγραμμα “Open Educational Resources and Practices”

Δημιουργήθηκαν δυο διαδικτυακά video με συνέδρια όπως το Κ – 12 Educators και το video για την Εβδομάδα Ανοιχτής Εκπαίδευσης

Παρουσιάστηκε το School of Open Projects στη Σύνοδο Κορυφής Creative Commons 2013 στο Mπουένος Άιρες.

Expanding the School of Open: Affiliate Showcase from Jane Park
Και πολλά άλλα που μπορείτε να βρείτε στο Blog http://creativecommons.org/tag/school-of-open

Στην Ελλάδα, η Ανοιχτή Εκπαίδευση υπάρχει και σας έχουμε παρουσιάσει κατά καιρούς διάφορα παραδείγματα. Αν ασχολείστε με την Ανοιχτή Εκπαίδευση και το Ανοιχτό Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο στείλτε μας την δουλειά σας,το blog σας, την εταιρία ή την κοινότητα σας στο info@creativecommons.gr

Comments are closed.