ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Το Δίκτυο Συνεργατών Creative Commons και ένα Εργαστήρι Μουσικής στον Ειρηνικό!

Τα Creative Commons βρίσκονται παντού! Το Δίκτυο Συνεργατών μας (CC Affiliate Network) αποτελείται από 100 και πάνω συνεργάτες σε πάνω από 70 δικαιοδοσίες στον κόσμο με στόχο την στήριξη, ενίσχυση και προώθηση των αδειών Creative Commonsκαι των δράσεων του Ανοιχτού Κινήματος. Το Δίκτυο μας έχει χτιστεί σιγά σιγά με σκληρή δουλειά από χιλιάδες εργαζόμενους και εθελοντές του Ανοιχτού Κινήματος.

Οι ομάδες των Creative Commons έχουν μεγάλη γκάμα ευθυνών, ανάμεσα τους, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, η δημιουργία κοινοτήτων, η μετάφραση πληροφοριών, αδειών και νομικών κειμένων, η έρευνα και η εύρεση πόρων με γενικό στόχο την προώθηση της αποστολής μας. Οι ομάδες αυτές έχουν επίσημη σχέση με τα Creative Commons Headquarters μέσω συμφωνιών με οργανισμούς, πανεπιστήμια, εκπαιδευτικά ιδρύματα και δικαιοδοσίες.

Στην Ελλάδα οι άδειες Creative Commons μεταφέρθηκαν στο ελληνικό δίκαιο και μεταφράστηκαν στα ελληνικά το 2007 με πρωτοβουλία της Ομάδας Εργασίας του e-business forum η οποία είχε κύριο στόχο να συμβάλλει στην προώθηση και ανάπτυξη του Ανοιχτού Περιεχομένου στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα ΕΕΛ/ΛΑΚ υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Creative Commons συμβάλλοντας έτσι στο κοινό όραμα των δύο οργανισμών, την ανάπτυξη του κινήματος ανοιχτής πρόσβασης (open access movement).

Ιδιαίτερη σημασία για την κοινότητα έχουν οι δράσεις των Συνεργατών μας στις νεότερες χώρες-μέλη της Creative Commons οικογένειας που ακόμα το Διαδίκτυο και η χρήση του δεν είναι τόσο διαδεδομένη. Μια τέτοια δράση έρχεται από το σύμπλεγμα νησιών της Μελανεσίας και το Port Vila, στο Βανουάτου τον Οκτώβριο που μας πέρασε. Η κοινότητα Creative Commons έκανε το πρώτο CC Workshop στο πλαίσιο του Singaot Musik Kamp, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα 2 εβδομάδων για μουσικούς από τον Ειρηνικό, τη Νότια Αφρική και την Ευρώπη!

Το Singaot Musik Kamp είναι μέρος του Music Bridges το οποίο έχει στόχο να ενισχύσει τη δημιουργία και παραγωγή μουσικής βιομηχανίας στο Βανουάτου, εμπλέκοντας μουσικούς από διαφορετικά είδη με Music camps, φεστιβάλ και εργαστήρια. Πάνω από 70 μουσικοί και ειδικοί του χώρου από το Βανουάτου και την περιοχή του Ειρηνικού, την Μοζανβίκη, την Ρεινιόν και την Αυστραλία συμμετείχαν στο Musik Kamp για να μοιραστούν εμπειρίες, να δημιουργήσουν δίκτυα και κοινότητες και να μάθουν νέες τακτικές και δράσεις για την προώθηση της μουσικής τους.

Μετά από 2 εβδομάδες φεστιβαλικών ζωντανών παραστάσεων και jam sessions, οι μουσικοί συμμετείχαν σε μια συζήτηση με διάφορα θέματα γύρω από την διανομή και προώθηση της μουσικής, την πνευματική ιδιοκτησία και τις άδειες Creative Commons. Τα διήμερα εργαστήρια με τίτλο “Music Industry Development & Rights” ήταν αφιερωμένα στη συζήτηση και επίλυση τεχνικών, διοικητικών και διαχειριστικών και παραγωγικών ζητημάτων καθώς και στην ενημέρωση μουσικών, καλλιτεχνών και ειδικών της μουσικής βιομηχανίας για θέματα παραγωγής, περαιτέρω εκπαίδευσης και ιστορίας της μουσικής βιομηχανίας. Καθώς πολλοί από τους μουσικούς είχαν ελάχιστες γνώσεις σε σχέση με την Πνευματική Ιδιοκτησία και το τρόπο που λειτουργεί η μουσική βιομηχανία, τα εργαστήρια αυτά ήταν εξαιρετικής σημασίας και βοήθησαν στο να μάθουν οι συμμετέχοντες πως λειτουργεί το σύστημα κατοχύρωσης δικαιωμάτων, το σύστημα αδειοδότησης και πως γίνεται η διαχείριση περιεχομένου με τον τρόπο που θέλει ο καθένας.

Στη συζήτηση συμμετείχαν αντιπρόσωποι από τη SOMAS – μια κοινότητα συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων από τη Μοζαμβίκη και από την εταιρία συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων της Fiji, οι οποίοι έδωσαν διευκρινήσεις στο τρόπο λειτουργίας του και σε βασικές αρχές του copyright και οδηγίες για επιχειρηματικές στρατηγικές προώθησης μουσικής και τέχνης.

Η δεύτερη ημέρα των εργαστηρίων αφιερώθηκε στις άδειες Creative Commons. Περίπου 50 άτομα από τον μουσικό χώρο συμμετείχαν στο εργαστήριο. Οι διοργανωτές εξήγησαν το πως δουλεύει το σύστημα αδειοδότησης των Creative Commons και γιατί να το χρησιμοποιήσει κάποιος καλλιτέχνης. Μέσα από το εργαστήριο, η άποψη ότι ο καλλιτέχνης ενδιαφέρεται πάνω από όλα να δια μοιράσει το έργο του όσο περισσότερο μπορεί ενισχύθηκε και πολλοί μουσικοί που συμμετείχαν συμφώνησαν ότι οι άδειες CC είναι ιδανικές προς αυτό τον σκοπό.

Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον αυτό διήμερο ήταν μια καλή ευκαιρία για τους μουσικούς της περιοχής να καταλάβουν καλύτερα το σύστημα πνευματικής ιδιοκτησίας, τις άδειες Creative Commons και τα θετικά του διαμοιρασμού της μουσικής στο Διαδίκτυο. Εξαιρετικά σημαντικό για την κοινότητα ήταν και η επιλογή της χώρας που έγιναν τα εργαστήρια καθώς η περιοχή του Ειρηνικού έχει μεγάλη παράδοση στη μουσική και στην παραδοσιακή τέχνη. Ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες.