ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ο τελευταίος επανασχεδιασμός του Yahoo επιβαρύνει τα μεταδεδομένα των creative commons στο Flickr

Θα γνωρίζετε ίσως ότι το Flickr είναι ένα από τα μεγαλύτερα αποθετήρια εικόνων Creative Commons σε όλο τον κόσμοπου φιλοξενεί συλλογές που συνεισφέρονται από βιβλιοθήκεςεθνικά αρχεία, ιδρύματα, μουσείαγκαλερί, καθώς και από μεμονωμένους χρήστεςΩστόσομε τον τελευταίο επανασχεδιασμό του, το Flickr καθιστά  πολύ δύσκολη την αντιγραφή των εικόνων και πλέον για να αποδοθούν οι σωστές εικόνες σύμφωνα με τους όρους της άδειας χρήσης είναι σχεδόν αδύνατο.

Πριν από χρόνια, αναγνώστης του Boing Boing o Cory Dodt δημιούργησε ένα σενάριο που ονομάζεται «attributr» όπου πήρε τα δομημένα δεδομένα της άδειας σε κάθε σελίδα της εικόνας Flickr και δημιούργησε ένα απόσπασμα του κειμένου που καθορίζουν το permalink για την εικόνα, το όνομα του δημιουργού του, και την άδεια που κυκλοφόρησε μαζί με μια σύνδεση με την άδεια.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, η Yahoo επικαιροποίησε τις σελίδες Flickr για κάθε εικόνα με ένα τρόπο που αφαιρεί όλα τα δομημένα δεδομένα υπό την άδεια Creative Commons, σπάζοντας το σενάριο. Και οι χρήστες CC που προσπάθησαν να κάνουν χρήση των εικόνων Flickr διαπίστωσαν ότι η απόδοση του κείμενου  με το χέρι ήταν σχεδόν αδύνατη. Η σελίδα που χρησιμοποιεί σενάρια υποκλέπτουν το copy-to-clipboard συντομεύσεις καθώς επίσης και το broke text-selection, έτσι ώστε είναι σχεδόν αδύνατο να αντιγραφεί το όνομα της εικόνας ή το όνομα του δημιουργού του στο πρόχειρο σας εκτός κι αν βρεθεί σε πηγαίο κώδικα της σελίδας .

Οι νέες σελίδες Flickr, επίσης, δεν κάνουν χρήση των τυποποιημένων λογότυπων της άδειας CC. Τέλος, οι συνδέσεις για τη λήψη εικόνων υψηλής ανάλυσης με άδεια CC έχουν θαφτεί κάτω από αποσιωπητικά.

Ο Cory Dodt έχει αντιγράψει το Flickr σενάριό του, με την επιφύλαξη ότι τώρα είναι εξαιρετικά εύθραυστο. Ως εκ τούτου, φιλοξενείται σε github, έτσι ώστε να μπορεί να διατηρηθεί όταν (αναπόφευκτα) αυτό σπάει.

 Πηγή: boingboing.net

Leave a Comment