ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Προσοχή! Προσεχώς DRM στο Firefox

Οι μελλοντικές εκδόσεις του Firefox θα περιλαμβάνουν σύστημα Digital Rights Management (DRM) κλειστού κώδικα από την Adobe, όπως ανακοίνωσε ο CTO της Mozilla, Andreas Gal, την Τετάρτη 14 Μαΐου 2014. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην κοινότητα του ανοικτού λογισμικού, καθώς και ανησυχία για το μέλλον του web και τη διαφύλαξη της ελεύθερης πρόσβασης σε αυτό.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Οκτώβριο του 2013 είχε ανακοινωθεί επίσημα από το World Wide Web Consortium (W3C — ο οργανισμός που θέτει τις προδιαγραφές για το web) ότι θα ενσωματωθούν τεχνολογίες DRM στις προδιαγραφές της HTML5, κατόπιν αιτήματος εταιριών διακίνησης περιεχομένου, μεταξύ των οποίων οι Netflix, Google, Microsoft και Apple. Περισσότερες πληροφορίες για αυτές τις κλειστές επεκτάσεις μπορείτε να δείτε στη σχετική πρόταση.

Ο κ.Gal, στην ανακοίνωση του αναφέρει ότι ήταν μία απόφαση δύσκολη αλλά αναπόφευκτη προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστικός ο Firefox, καθώς στους υπόλοιπους δημοφιλείς browsers (Safari, IE και Chrome) έχουν υιοθετηθεί ήδη οι κλειστές επεκτάσεις. Παρόλαυτα, στην κοινότητα του ανοικτού λογισμικού έχει ξεκινήσει συζήτηση για τις επόμενες κινήσεις και πιθανότατα σύντομα να δούμε κάποιο fork του Firefox χωρίς κλειστό κωδικά, όπως είχε γίνει παλιότερα από το Debian με το Iceweasel.

Πηγή: hacks.mozilla.org.
Πηγή εικόνας: XKCD.

Leave a Comment