ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Πως μπορείς να μοιράζεσαι χαρακτηριστικά των cc….και όχι μόνο

Η κοινή χρήση πραγματοποιείται για την αύξηση της χρήσης των προϊόντων, των υπηρεσιών και των ιδεών με σκοπό την ελαχιστοποίηση της συνολικής κατανάλωσης από μια κοινότητα. Η αρχή αυτή έχει έναν εκπληκτικό αριθμό από εφαρμογές. Επίσης δεν είναι κάτι καινούργιο: μοιράζονται βιβλία, ταινίες, εξοπλισμό και πολλοί πολιτισμοί ασκούν την πανάρχαια πράξη της ανταλλαγής, ως τρόπο ζωής και όχι ως επιλογή.

Οι περιοχές της πληροφορικής είναι περιοχές όπου οι άνθρωποι είναι μαζί για να μοιραστούν γνώσεις, υλικά και εργαλεία (όπως είναι οι εκτυπωτές 3D) για να εργαστούν μαζί ή μόνοι, από το να επισκευάσουν ηλεκτρονικά και να κατασκευάσουν ρομπότ μέχρι τη δημιουργία τέχνης. Μερικά hackerspaces είναι: Ohm Base, το UnLabKingston Makerspace, το KwartzLabVictoria Makerspace, το Critical Making LabMaker KidsHelios και Vancouver Hack Space. Online κατάλογοι  για 3D εκτυπωτές: makerspace.com και mobilemakerspace.com, και 3dhubs.com.

Πνευματική Ιδιοκτησία

Η Open source τεχνολογία επιτρέπει σε οποιονδήποτε να χρησιμοποιήσει, να βελτιώσει ή να επαναπροσδιορίσει προϊόντα και ιδέες. Τις περισσότερες φορές αυτό είναι στο κόσμο του λογισμικού ανταλλαγής «πηγή» κώδικα για να run, να προσαρμοστεί ή για να χτίσει τα προγράμματα: μάθετε περισσότερα: στο opensource.org ή να βρείτε ανοικτού κώδικα σε απευθείας σύνδεση κοινότητες, όπως το github.com.

Οι άδειες Creative commons είναι μια εναλλακτική λύση για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που ενθαρρύνει την ανταλλαγή των ψηφιακών πνευματικων ιδιοκτησιών και των δημιουργικών εργασιών.

Συγγραφείς, φωτογράφοι, εφευρέτες, ερευνητές, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικοί, προγραμματιστές και άλλοι σφραγίζουν το έργο τους για να χρησιμοποιηθεί με συγκεκριμένους τρόπους παρά με τη σήμανση των πνευματικών δικαιώματων. Δείτε το teamopen.cc, το οποίο  άνθρωποι κάνουν τρομερά πράγματα με άδειες creative commons, όπως είναι η διδασκαλία του HIV και η πρόληψη του AIDS (teachaids.org).

Ο καθένας μπορεί να βρει εικόνες με άδειες CC  στο search.creativecommons.org. Μπορείτε επίσης να βρείτε δωρεάν εικόνες και στο pixabay.com.

Παραδείγματα άλλων Εφαρμογών:

 Πηγή: www.alternativesjournal.ca

Leave a Comment