ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ένα μικρό βήμα (προς τα πίσω) για το Public Domain…

Μία λανθασμένη αναφορά παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων στάθηκε αφορμή για τη συγγραφή του πολύ ενδιαφέροντος άρθρου Houston, we have a Public Domain Problem από τον Parker Higgins.

Ο Parker Higgins είναι ακτιβιστής στο Electronic Frontier Foundation (EFF) και ασχολείται κυρίως με την ελευθερία του λόγου, τα πνευματικά δικαιώματα και τη σχετική νομοθεσία. Στις 23 Ιουνίου ο κ. Higgins έλαβε ειδοποίηση ότι ένα ηχητικό απόσπασμα που είχε ανεβάσει στο SoundCloud επρόκειτο να κατέβει λόγω προβλημάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Το εν λόγω ηχητικό απόσπασμα δεν είναι άλλο από το γνωστό «Houston, we have a problem» από την αποστολή Apollo 13 της NASA.

Στο άρθρο του ο κ. Higgins αναφέρεται στο συνεχώς αυξανόμενο περιορισμό της κοινοκτημοσύνης των πνευματικών αγαθών (public domain) με την αμέριστη βοήθεια πολλών υπηρεσιών διαδικτύου, οι οποίες έχουν αποδεχθεί αβίαστα τη διαστρεβλωμένη αντίληψη ότι «μη εξουσιοδοτημένη» χρήση σημαίνει αυτομάτως και «μη αποδεκτή». Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα έργα που παράγει η κυβέρνηση των Η.Π.Α. δεν υπόκεινται στη νομοθεσία για την πνευματική νομοθεσία, οπότε εξ αρχής δεν υπήρχε πρόβλημα με την ανάρτηση του κ. Higgins.

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες, αναμφισβήτητα, έχουν συντελέσει στην επικοινωνία και στην, απο κοινού, συνεισφορά στον πολιτισμό. Η ρητορική της ανεξέλεκτης επιβολής περιοριστικών μέτρων μετατρέπει σταδιακά τις διαδικτυακές πλατφόρμες σε αστυνομοκρατούμενες ζώνες με δυσοίωνες συνέπειες για την κοινοκτημοσύνη των πνευματικών αγαθών. Το άρθρο του κ. Higgins αποτελεί, ίσως, μια πολύ καλή ευκαιρία για την έναρξη ενός ευρύτερου διαλόγου σχετικά με την ορθή χρήση των πνευματικών αγαθών και την κοινοκτημοσύνη.

Πηγή: Peter Higgins
Πηγή εικόνας: Gray Lensman QX!, με άδεια χρήσης CC 2.0 (BY-NC-SA)

Leave a Comment