ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Τα ανοιχτής πρόσβασης επιστημονικά περιοδικά κερδίζουν περισσότερη επισκεψιμότητα και αναφορές

Τα επιστημονικά άρθρα που έχουν ανοιχτή πρόσβαση διαβάζονται και αναφέρονται πιο συχνά από ό, τι τα άρθρα που είναι διαθέσιμα μόνο σε συνδρομητές.

Το  Research Information Network ανέλυσε την ηλεκτρονική επισκεψιμότητα σε περισσότερα από 700 άρθρα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2013.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι, μετά από 180 ημέρες, τα άρθρα των οποίων οι συγγραφείς είχαν δώσει ανοικτή πρόσβαση είχαν επισκεψιμότητα πάνω από δύο φορές πιο συχνά από αυτά που είναι προσβάσιμα μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

Μια περαιτέρω ανάλυση με πάνω από 2.000 έγγραφα που δημοσιεύεται στο Nature Communications μεταξύ Απριλίου 2010 και Ιούνιο του 2013 αποκάλυψε ότι τα άρθρα ανοικτής πρόσβασης αναφέρθηκαν, κατά μέσο όρο 11 φορές, σε σύγκριση με ένα μέσο όρο των επτά αναφορών για συνδρομητές. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα έγγραφα ανοικτής πρόσβασης απολαύνουν ένα “μικρό” πλεονέκτημα παραπομπής σε όλους τους κλάδους εκτός από τη χημεία.

Ο εκτελεστικός διευθυντής Michael Jubb του Research Information Network είπε ότι «ο αυξανόμενος όγκος της βιβλιογραφίας δείχνει ότι η ανοικτή πρόσβαση είναι καλή για τις παραπομπές του άρθρου και, ειδικότερα, σε online visibility”.

“Εμείς δεν ήμασταν σε θέση να ελέγξουμε όλους τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τις απόψεις και τις αναφορές, όπως το αν τα άρθρα είχαν αναρτηθεί σε ένα η περισσότερα αποθετήρια ή τους αριθμούς και τις θέσεις των συγγραφέων, αλλά είμαστε σίγουροι ότι η ανάλυση δείχνει ότι η ανοικτή πρόσβαση έχει θετικά αποτελέσματα τόσο για τους συγγραφείς όσο και για τους αναγνώστες. “

Σχεδόν το 38 τοις εκατό των άρθρων του Nature Communications που δημοσιεύθηκε από την έναρξή του το 2010 μέχρι τα μέσα του 2013 ήταν ανοικτής πρόσβασης. Το υψηλότερο ποσοστό (41 τοις εκατό) ήταν στις βιολογικές επιστήμες και το χαμηλότερο (30 τοις εκατό), στη χημεία. Ωστόσο, η αναλογία των εγγράφων ανοικτής πρόσβασης στις βιολογικές επιστήμες μειώθηκε από 59 τοις εκατό το 2010 σε 34 τοις εκατό, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013.

Εδώ μπορείτε να δείτε τη μελέτη και εδώ τα δεδομένα (data).

Πηγή: www.timeshighereducation.co.uk

Leave a Comment