ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Πνευματικά Δικαιώματα, Δεδομένα και Ιδιωτικότητα

Πρωτότυπες εκδηλώσεις που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών διοργάνωσε η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/ Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα(www.eellak.gr) και τα Creative Commons Ελλάδας (www.creativecommons.gr) στο Athens Science Festival (http://www.athens-science-festival.gr/) της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων στις 18 και 19 Μαρτίου.

Ένα «εικονικό δικαστήριο» και ένα «επιστημονικό μπαρ» άνοιξαν τις πόρτες τους στο κοινό, με έναν κοινό στόχο: να το εξοικειώσουν με έννοιες όπως τα όρια της πνευματικής ιδιοκτησίας και των ανοιχτών δεδομένων.

 Η πρώτη διαδραστική εκδήλωση με τίτλο «Εικονικό «δικαστήριο»!: Πνευματικά δικαιώματα στην εποχή του διαδικτύου» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Μαρτίου, εξέπληξε όσους συμμετείχαν, καθώς κλήθηκαν ως ένορκοι και όχι ως απλοί θεατές να πάρουν θέση στα όσα διαδραματίστηκαν μπροστά στα μάτια τους. Δύο δικηγόροι επιχειρηματολόγησαν σε σχέση με τις επιτρεπόμενες από την πνευματική ιδιοκτησία χρήσεις έργων που έθεσε προς συζήτηση ο «εισαγγελέας» και οι ένορκοι ψήφισαν υπό το αυστηρό βλέμμα του «δικαστή».

Data_BAR Την επόμενη μέρα, στην πιο «χαλαρή» ατμόσφαιρα του Science Bar και με έναν ανατρεπτικό μπάρμαν ως συντονιστή, οι «θαμώνες» της εκδήλωσης «Science Bar! Δημόσια δεδομένα και ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο» ήπιαν «ελεύθερα & ανοιχτά» το ποτό τους και συζήτησαν στο INNOVATHENS, τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης, για τα ανοιχτά δεδομένα, τα όρια και στους περιορισμούς τους.

Και οι δύο εκδηλώσεις, ως σύγχρονες μορφές ανοιχτού διαλόγου, απέδειξαν με τρόπο χαρακτηριστικό το πώς μια «θεωρητική επιστήμη» όπως η νομική, δεν αποτελεί έννοια αποκομμένη από την καθημερινότητα, που αφορά μόνο κάποιους «ειδικούς», αλλά όλους μας, ιδίως στη σύγχρονη εποχή του Διαδικτύου.

One thought on “Πνευματικά Δικαιώματα, Δεδομένα και Ιδιωτικότητα

Leave a Comment