ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Σώστε την μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων! http://copywrongs.eu/

savecopyrightreform

Το http://copywrongs.eu/ δημιουργήθηκε με στόχο την πληροφόρηση και την κινητοποίηση όλων μας, σχετικά με την ψηφοφορία για την εφαρμογή των τροποποιήσεων της Οδηγίας της ΚτΠ (InfoSoc directive) στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 16 Ιουνίου.

Η ιστοσελίδα έχει ως στόχο να κινητοποιήσει τους χρήστες του Διαδικτύου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, για να σωθεί η μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων που θα τεθεί σε ψηφοφορία στις 16 Ιουνίου από τις πιέσεις και των λόμπι που αντιτίθενται στην μεταρρύθμιση.

Μερικές από τις σημαντικές προτάσεις και τροπολογίες της μεταρρύθμισης που χρειάζονται την στήριξη όλων μας είναι:

  • Η προστασία του Κοινού Κτήματος (public domain)  Τα παλιά έργα τέχνης των οποίων τα πνευματικά δικαιώματα έχουν λήξει ανήκουν σε όλους μας (είναι αυτό που λέμε Κοινό Κτήμα). Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι η ψηφιοποίηση τους, χορηγεί νέα πνευματικά δικαιώματα. Η πρόταση προς την ΕΕ είναι: Η ψηφιοποίηση των έργων που ανήκουν στο Κοινό Κτήμα δεν πρέπει να χορηγεί νέα προστασία πνευματικών δικαιωμάτων.
  • Η εξαίρεση από τα πνευματικά δικαιώματα των ψηφιακών βιβλίων για εκπαιδευτική χρήση  Τα σχολεία μπορούν συχνά να χρησιμοποιούν ελεύθερα τα τυπωμένα βιβλία για την διδασκαλία από αυτά -αλλά αν μπει το ίδιο περιεχόμενο στο σχολικό intranet ως πχ. σε ένα αρχείο PDF αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί μη-τήρηση πνευματικών δικαιωμάτων.
  • Να μειωθεί στα 50 χρόνια (από 70) η διάρκεια των πνευματικών δικαιωμάτων στο διεθνές πρότυπο που είναι ζωή δημιουργού

  • Την κατάργηση του geoblocking  Κατάργηση όλων των συμβάσεων που απαιτούν από τις υπηρεσίες βίντεο να χρησιμοποιούν geoblocking, καθώς αυτού του είδους το μπλοκάρισμα είναι μια μορφή διακρίσεων στους χρήστες.

  • Νομιμοποίηση της κοινής χρήσης αρχείων για προσωπική χρήση Οι έφηβοι που ανταλλάσσουν μουσική σε απευθείας σύνδεση (online) θεωρείται ότι παρανομούν από την ισχύουσα νομοθεσία. Αλλά συχνά, ένα κοινόχρηστο αρχείο δεν είναι μια χαμένη πώληση, αλλά μια δωρεάν διαφήμιση. Να αναγνωριστεί το δικαίωμα να μοιραζόμαστε για μη εμπορικούς σκοπούς.
  • Ενεργοποίηση ψηφιακών βιβλιοθηκών Να επιτραπεί ο e-δανεισμός από τις βιβλιοθήκες. Μέχρι τώρα οι βιβλιοθήκες πληρώνουν τους δημιουργούς σε αντάλλαγμα για το δικαίωμα να δανείζουν τα φυσικά αντίγραφα των βιβλίων. Αλλά το δικαίωμα αυτό δεν παρέχεται για το διαδίκτυο.

 

  • Διαβάστε την πλήρη λίστα των τροπολογιών και των προτάσεων  και την ανάλυση στο https://juliareda.eu/reda-report-explained-greek/
  • Επισκεφθείτε λοιπόν το http://copywrongs.eu/el/ και ψηφίστε 3 από τις τροπολογίες που σας ενδιαφέρουν και ειδοποιήστε τους ευρωβουλευτές για τους στόχους σας.
  • Διαδώστε το http://copywrongs.eu/el/ 

Leave a Comment