ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

ALPHA – A TRANSMEDIA CINEMATIC PERFORMANCE

Το Φεβρουάριο του 2013 ξεκίνησε η εκστρατεία crowdfunding για ένα πολύπλευρο καλλιτεχνικό έργο εμπνευσμένο από το μύθο της Αντιγόνης, το οποίο θα περιελάμβανε μια κινηματογραφική ταινία και μια ζωντανή κινηματογραφική παράσταση, μέσω μιας ανοιχτής διαδικασίας τόσο σε επίπεδο καλλιτεχνικής συμμετοχής, όσο και επικοινωνίας με το κοινό, για όλη τη διάρκεια υλοποίησής του. Το project αυτό λέγεται «Α» και από τον Ιούλιο του 2015 είναι ολοκληρωτικά διαθέσιμο στη σελίδα alpha-movie.com καθώς ως πολίτες του 21ου αιώνα, η δημιουργική μας ομάδα στηρίζει έμπρακτα την έννοια του Open tumblr_mqldlxyA0a1sce2ogo7_500Source, του Free Culture και φυσικά των αδειών Creative Commons, στην πορεία μας προς μια διαφορετική, πιο ανθρωποκεντρική κοινωνία.

Μέσω της καμπάνιας crowdfunding καταφέραμε να συγκεντρώσουμε συνολικά 68.000€ μέσα σε 45 ημέρες, κάνοντας την «Α» το πρώτο καλλιτεχνικό project στην Ελλάδα που είναι αποκλειστικά και εξ’ ολοκλήρου χρηματοδοτημένο από το κοινό, και ακόμα και σήμερα το πρώτο σε χρηματοδότηση ελληνικό project στο Indiegogo, με το 30% των υποστηρικτών να προέρχονται από την Ισπανία, Η.Π.Α., Αργεντιtumblr_nmx7ayszwR1sce2ogo7_1280νή, Ουρουγουάη, Χιλή, Καναδά, Ολλανδία, Άγγλία, Αυστραλία, Γερμανία, κάνοντας την προσπάθειά μας να ακουστεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Η χρηματοδότηση από το κοινό ήταν το καθοριστικό βήμα προκειμένου να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του έργου, και ήταν αυτό που στην Ελλάδα πήρε τη μεγαλύτερη δημοσιότητα, γιατί εν μέσω κρίσης ένα καλλιτεχνικό project βρήκε το δρόμο να πραγματοποιηθεί με ένα εναλλακτικό τρόπο, τον οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των υποστηρικτών μας δεν είχε ποτέ μέχρι εκείνη τη στιγμή ακούσει. Αλλά αυτό δεν ήταν παρά μόνο το πρώτο βήμα μιας μεγάλης, επίπονης και δημιουργικά εκστατικής πορείας η οποία έμελε νtumblr_mqldlxyA0a1sce2ogo10_1280α γεμίσει τα επόμενα 2,5 χρόνια της ζωής της βασικής ομάδας μας.

Στην πορεία αυτή κάναμε συνεχή ανοιχτά καλέσματα σε νέους καλλιτέχνες (φωτογράφους, κινηματογραφιστές, γραφίστες κ.α.) για να συνδημιουργήσουμε με βάση την «Α». Οι νέοι αυτοί καλλιτέχνες είχαν ολοκληρωτική ελευθερία είτε στο σετ των γυρισμάτων, είτε στις πρόβες, είτε στις παραστάσεις, προκειμένου να δημιουργήσουν ό,τι αυτοί ήθελαν και όπως αυτοί το ήθελαν, με αφορμή και έμπνευση την «Α» [τη δουλειά τους μπορεί κανείς να δει επίσης στη σελίδα της «Α», alpha-movie.com]. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες στο crowdfunding ενημερώνονταν και παρακολουθούσαν από κοντά τη δημιουργική διαδικασία μέσω mailing list9100-Alpha_Slamdance_2015, και φυσικά οποιοσδήποτε μπορούσε να δει τα έργα και τις ημέρες της «Α» μέσω του Facebook και της ιστοσελίδας μας. Η συνήθης πρακτική ενός κινηματογραφικού ή θεατρικού έργου είναι συνήθως η απόλυτη μυστικότητα κατά τη δημιουργία, πράγμα που από την πρώτη στιγμή θελήσαμε να αναθεωρήσουμε με αυτό το project, γιατί ένα έργο χρηματοδοτημένο από το κοινό, εξ’ ορισμού ανοίκει στο κοινό.

Leave a Comment