ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

To Μουσείο Τέχνης Walters με άδεια Κοινού κτήματος (CC0)

Το 2012, το Μουσείο Τέχνης Walters, στη Βαλτιμόρη στο Μέριλαντ, έγινε ένα από τα πρώτα αμερικανικά πολιτιστικά ιδρύματα που υιοθέτησαν ένα μοντέλο ανοιχτής άδειας για τις ψηφιοποιημένες συλλογές τους. Χρησιμοποιώντας την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 , κυκλοφόρησαν πάνω από 18.000 εικόνες στον κόσμο  Αυτές οι εικόνες δεν ήταν διαθέσιμες μόνο μέσω του δικτυακού τους τόπου  αλλά επίσης ήταν διαθέσιμες και στο Wikimedia Commons.

Από τότε που προστέθηκαν οι εικόνες της συλλογής στο Wikimedia Commons,  χρησιμοποιήθηκαν σε περισσότερες από 4.098 σελίδες των έργων του Wikimedia, συμπεριλαμβανομένων και άρθρων στην Wikipedia και σε πάνω από 50 γλώσσες.  Μέχρι τον Ιούνιο του 2015, αυτές οι σελίδες έχουν αναγνωστεί πάνω από 8.400.000 φορές!

Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί, και δείχνουν την δύναμη των ελεύθερων αδειών στην διάδοση πολιτιστικών αγαθών, και το Μουσείο Walters αποφάσισε να διαθέσει όλη την ψηφιακή συλλογή του (εικόνες και μεταδεδομένα) με άδεια CC0. Πράγμα που σημαίνει ότι τα δίνει για ελεύθερη χρήση χωρίς κανένα απολύτως περιορισμό, ως κοινό κτήμα της ανθρωπότητας,

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την συλλογή του μουσείου στο Wikimedia Commons, ή μέσω της σελίδας του μουσείου, και να έχετε πρόσβαση στα μεταδεδομένα του μουσείου μέσω του API τους.

 

Πηγή άρθρου: http://openglam.org/2015/07/30/walter-art-museum-goes-cc0/

Leave a Comment