ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Παράγωγα έργα και άδειες Creative Commons: Μια δικαστική απόφαση για τον όρο Παρόμοιας Διανομής (Share alike)

Η υπόθεση Drauglis V. Kappa Map Group που δικάστηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Κολούμπια των ΗΠΑ, είναι ένα παράδειγμα για το πως πρέπει να γίνεται η επιλογή μιας άδειας Creative Commons για παράγωγα έργα και συγχρόνως προσφέρει τροφή για σκέψη για μερικές από τις πτυχές των αδειών Creative Commons.

cc-by-nc-sa.svg_

Τα περιστατικά της υπόθεσης είναι απλά και όσοι ασχολούνται με τις άδειες CC, θα μπορούσαν πιθανώς να τα προβλέψουν. Ο Drauglis, ο ενάγων, πήρε μια πολύ όμορφη φωτογραφία ενός τοπίου στους αγρούς του Μέριλαντ και την ονόμασε “Swain’s Lock.” Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Drauglis είναι επαγγελματίας φωτογράφος, και ο ίδιος ανέβασε την φωτογραφία σε ένα λογαριασμό Flickr που μοιράζεται με τη σύζυγό του, χρησιμοποιώντας μια άδεια CC Attribution Share Alike License. Αρκετά χρόνια αργότερα, διαπίστωσε ότι ένας εκδότης, η Kappa Map Group, είχε χρησιμοποιήσει τη φωτογραφία του στο εξώφυλλο του Montgomery County Street Atlas, τον οποίο φυσικά πρόσφερε προς πώληση. Ο Drauglis μήνυσε την Kappa Map Group, με τον ισχυρισμό της παραβίασης των πνευματικών δικαιωμάτων με βάση ότι η φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε για εμπορική χρήση, ότι ο όρος της άδεις CC “Παρόμοια διανομή” (Share Alike) είχε παραβιαστεί και ότι δεν είχε δοθεί η δέουσα αναφορά στον δημιουργό της φωτογραφίας

Το δικαστήριο όμως απέρριψε όλους αυτούς τους ισχυρισμούς και πήρε ορισμένες σημαντικές αποφάσεις σχετικά με το πώς θα πρέπει να κατανοήσουμε τις άδειες Creative Commons.
Στο σκεπτικό της απόφασης ο δικαστής, παραθέτοντας διάφορες πηγές, αναφέρει ότι ο δημιουργός – κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων, μπορεί να μηνύσει μόνο για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, αν η χρήση του έργου είναι εκτός του πεδίου εφαρμογής της εν λόγω άδειας. Η απόφαση της εμπορικής επαναχρησιμοποίησης της φωτογραφίας από την Kappa Map Group ήταν εύκολη υπόθεση για το δικαστήριο, δεδομένου ότι ο Drauglis  επέτρεψε τέτοια εμπορική επαναχρησιμοποίηση: Θα μπορούσε να έχει επιλέξει τον όρο Μη Εμπορική Χρήση (NC) , αλλά δεν το έκανε. Έτσι, το γεγονός ότι η Kappa Map Group πήρε την φωτογραφία του και το χρησιμοποίησε ως εξώφυλλο για ένα εμπορικό προϊόν δεν υποστηρίζει αίτημα για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Το δίδαγμα από αυτό το κομμάτι της ιστορίας είναι σαφές: Οι κάτοχοι των δικαιωμάτων πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά, σχετικά με τους όρους της άδειας του έργου τους και ότι αυτό συνεπάγεται. Οι Creative Commons προσφέρουν ένα σύνολο ευέλικτων αδειών πνευματικών δικαιωμάτων που μπορούν να προσαρμοστούν και να ταιριάζουν στις ιδιαίτερες ανάγκες όλων. Αλλά οι δημιουργοί πρέπει να σκεφτούν ποιες είναι αυτές οι ανάγκες και να επιλέξουν τους κατάλληλους όρους.

Αν αυτό το κομμάτι της απόφασης ήταν σχετικά εύκολο, τα υπόλοιπα σημεία που αναφέρονται στην απόφαση είναι πιο περίπλοκα, και προσφέρουν τροφή για σκέψη για μερικές από τις πτυχές των αδειών Creative Commons.

Πρώτον, ο Drauglis υποστήριξε ότι ο όρος “Παρόμοιας διανομής” ( Share Alike License) είχε παραβιαστεί διότι η Atlas δεν πρόσφερε δωρεάν και υπό παρόμοιους όρους το προϊόν της. Πάνω σε αυτό το ζήτημα, ο δικαστής σημειώνει ότι ο όρος CC SA ισχύει μόνο για τα παράγωγα έργα, ενώ η φωτογραφία του εξωφύλλου ήταν μια απλή επανεκτύπωση στο εξώφυλλο ενός βιβλίου που δεν δημιουργεί ένα παράγωγο έργο. Ακόμα ο δικαστής θεωρεί ότι ο άτλαντας της Kappa Map Group είναι μια συλλογή (compilation), η οποία αντιμετωπίζεται εντελώς διαφορετικά στο νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Σε γενικές γραμμές, αυτή η πτυχή της υπόθεσης δημιουργεί μια διάκριση που πολλοί χρήστες των αδειών CC δεν την έχουν σκεφθεί – το γεγονός ότι ο όρος Παρόμοιας διανομής” ( Share Alike) ισχύει αποκλειστικά για παράγωγα έργα – και οι επόμενες χρήσεις ενός έργου δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν όλες ως παράγωγα. Αυτό είναι ένα θέμα για συζήτηση στο μέλλον, μιας και η γραμμή για το τι είναι παράγωγο έργο δεν είναι πολύ σαφής.

Ένα πράγμα που είναι όμως σαφές, είναι ότι ο όροςΠαρόμοια διανομή” (Share Alike) δεν απαιτεί ότι το δεύτερο έργο να είναι διαθέσιμο δωρεάν, εφ ‘όσον δεν δημιουργείται ένα παράγωγο έργο. Ο άτλαντας της Kappa Map Group είναι εμπορικό έργο, αλλά αφού δεν υπήρχε μη εμπορικός περιορισμός στην άδεια , και η φωτογραφία στον άτλαντα δεν ήταν ένα παράγωγο έργο (που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τον όρο Παρόμοιας διανομής) δεν την υποχρεώνει να διανέμει το έργο της δωρεάν. Αν ο Drauglis είχε επιλέξει την άδεια Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 (CC-BY-NC-SA) για την φωτογραφία του, η Kappa Map Group θα έπρεπε να ζητήσει την άδεια του για να την δημοσιεύσει στον Άτλαντα, ενώ οι υπόλοιπο κοινό θα μπορούσε να τη χρησιμοποιεί ελεύθερα για μη εμπορικούς σκοπούς.

 

Πηγή άρθρου: http://blogs.library.duke.edu/scholcomm/2015/08/24/defining-derivatives/

Διαβάστε ακόμα: Ένας οδηγός για τις άδειες Creative Commons

Leave a Comment